Kratak spoj u ruskoj NUKLEARKI – tri od četiri reaktora zaustavljena

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay. ilustracija

Tri od četiri reaktora ruske nuklearne centrale Kalinjin, koja se nalazi 300 kilometara severozapadno od Moskve, zaustavljena su zbog kratkog spoja na transformatoru, javila je kompanija Rosenergoatom, navodeći da nije zabeleženo nikakvo povećanje nivoa radijacije.

Prema navodima kompanije, zbog kratkog spoja su isključene veze visokog napona zbog čega su tri od četiri reaktora centrale zatvorena u pet sati po moskovskom vremenu, prenosi ruska agencija TASS.

Informacini centar nuklearne centrale Kalinjin naveo je da je radijacija normalna i da nije oštećena oprema centrale.

“Ovo nije povezano sa radom glavne opreme centrale”, rekao je predstavnik Rosenergoatoma za TASS.

Kako se dalje navodi, traži se uzrok kratkog spoja i dodaje da bi tri reaktora mogla da budu povezana sa elektro mrežom do 19. jula.

“Kako budemo otkrivali uzroke kvara, videćemo koje jedinice mogu da se uključe u rad i kojim redosledom”, naveo je centar.

Zvaničnik Rosenergoatoma rekao je da bi jedan reaktor mogao da proradi tokom dana, a da dva neće raditi dok se ne otkrije uzrok incidenta, prenosi Frans pres.

Nuklearna centrala Kalinjin deo je grupe Rosenergoatom i nalazi se na severu oblasti Tver.

Sastoji se od četiri reaktora kapaciteta 1.000 megavata svaki. Poslednji reaktor pušten je u rad 2012. godine.

Kratak spoj dogodio se u električnoj opremi generatora broj tri 2016. godine za vreme popravki, kada je dvoje ljudi povređeno, prenosi TASS.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay. ilustracija