Loše vesti: Kraj za besplatno punjenje e-vozila

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Besplatna energija za električne i hibridne automobile u Hrvatskoj tokom ove godine će polako otići u prošlost jer vlasnici e-punionica u Hrvatskoj kreću sa naplatom struje za automobile.

Prema dostupnim statističkim podacima, Hrvatska trenutno ima e-punionica na 272 lokacije sa 693 priključka.

U Hrvatskoj elektroprivredi (HEP), koja širom Hrvatske ima 65 brzih punionica od minimum 22 kW najavljuju početak naplate do kraja godine.

„Punjenje je zasad još besplatno, ali neće tako ostati, jer električna energija nije besplatna ni pružateljima te usluge. Trenutno razmatramo vrstu i nivo naplate – po punjenju, po frekventnosti lokacije, po vremenu provedenom na punjaču, po prenesenoj električnoj energiji ili po angažovanoj snazi (brzini punjenja)“, kazali su za Novac.hr u HEP-u.

Najveći broj javnih benzinskih stanica za punjenje električnih automobila u rad je pustio Hrvatski telekom. Njih 125 na kojima se nalazi 170 mesta za punjenje.

U HT-u naglašavaju da su oni operator mreže e-punionica i pružatelj usluge punjenja, ali nisu vlasnici e-punionica nego ih, sa svojim partnerima, postavljaju i održavaju za pojedinog investitora, odnosno vlasnike ili korisnike lokacija.

Zasad se samo na sedam punionica koje je postavio HT punjenje električnih automobila naplaćuje i to po minutu punjenja.

U zavisnosti od načina plaćanja, cena minuta punjenja je od 1,06 do 1,13 kuna (od 0,14 do 0,15 evra ) po minuti.

Poređenja radi, Elektro Slovenija od 6. maja kreće s naplatom punjenja, a cena će se kretati od 0,01 do 0,09 evra za minutu u zavisnosti od brzine punjenja.

Na ukupnu cenu plaćaće se fiksna taksa od jednog evra. Petrol punjenje od 0,2 do 0,25 centa po minuti.

U HT-u naglašavaju da od investitora zavisi hoće li uslugu punjenja naplaćivati ili je nuditi besplatno.

Izvor: Novac.hr

Foto: Pixabay