Međunarodni dani energetike  i investicija

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Sedmi međunarodni dani energetike  i investicija, na kojima će se razgovarati o najznačajnijim temama iz oblasti energetike i ulaganja u ovu oblast, biće održani 1. i 2. marta u Novom Sadu. Na ovom skupu, rečeno je na Novosadskom sajmu, gde će Međunarodni dani energetike  i investicija biti održani, očekuje se učešće oko 2.000 eksperata iz zemlje i inostranstva, učestvovaće i domaće i strane finansijske i razvojne institucije, privrednici, inovatori, a biće predstavljeni projekti iz oblasti energetike i pružena mogućnost da se pronađu odgovarajući finansijski i stručni partneri za njihovu realizaciju.

Po rečima pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenada Grbića, fokus ovogdišnje manifestacije je energetska efikasnost u lokalanim samoupravama, ali i u oblasti zgradarstva i graditeljstva, jer se na taj način smanjuju troškovi za energente i njihova potrošnja.

– Takođe, veoma je važno ukazati i na modele finansiranja energetskih projekata u lokalnim samoupravama, da se podstakne ulaganje u energetski sektor, stimuliše javno-privatno partnerstvo, a neophodno je i da se poveća svest svih o važnosti energetske efikasnosti i potrebi većeg korišćenja obnovljivih izvora energije – rekao je Grbić.

Tokom dvodnevne manifestacije biće održana i konferencija Pravci razvoja energetike – održivost i konkurentnost zemlje i regiona, kao i Klimatski panel Srbije. Razgovaraće se i o proizvodnji zelenih megavata u Srbiji, obnovljivim izvorima energije i finansiranju projekata energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, upravanju vodama, novim tehnologijama, a biće reči i o važnosti postojanja kancelarija za energetski menadžment.

Međunarodne dane energetike i investicija organizuju Pokrajinski  sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Centralno evropski forum za razvoj CEDEF i Novosadski sajam. Grad partner je Novi Sad, a pokrovitelj manifestacije je Zrenjanin.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Piše: A.M.