MK Fintel Wind obezbedio kredit za završetak prve faze vetroparka „Košava“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kompanija MK Fintel Wind obezbedila je 81,5 miliona evra za finansiranje završetka prve faze trećeg vetroparka „Košava“ kod Vršca.

„Nakon otvaranja prva dva vetroparka u Srbiji, još više smo posvećeni daljim investicijama i ulaganjima u obnovljive izvore energije. Očekujemo da vetropark bude pušten u rad od kraja 2019. godine“, izjavio je izvršni direktor kompanija Fintel Energia Spa i MK Fintel Wind Tiziano Giovannetti.

Kompanija Fintel Energija a.d, u čijem sastavu je MK Fintel Wind, u naredna dva meseca sprema se za izlazak na Beogradsku berzu, a sredstva koja prikupimo na berzi biće iskorišćena za izgradnju druge faze vetroparka „Košava“, naglasio je Giovannetti.

Iznos od 81,5 miliona evra biće finansiran iz kredita Erste Group Banke, Erste Bank Serbia, Austrian Development Bank (OoEB), Unicredit Serbia i Zagrebačke Banke. Time su obezbeđena kompletna sredstva za izgradnju prve faze jednog od najvećih vetroparkova u Srbiji.

Ovim se Srbija približava zadatom cilju da do 2020. godine, 27 posto električne energije bude dobijeno iz obnovljivih izvora.

Pored prva dva vetroparka – „Kula“, u blizini Kule i vetroparka „La Piccolina“ u blizini Vršca, prvu fazu izgradnje trećeg vetroparka činiće postrojenje od 20 vetrogeneratora, ukupne instalisane snage od 69MW.

Očekuje se da će projekat snabdevati 57 hiljada domaćinstava električnom energijom, kao i da će smanjiti emisiju ugljen-dioksida za oko 170,000 tona godišnje.

Početak izgradnje druge faze vetroparka Košava, koji će imati 19 vetrogeneratora, ukupne instalisane snage od 117 MW, očekuje se početkom 2019. godine. Realizacijom ovog i drugih projekata, kompanija će učvrstiti lidersku poziciju u proizvodnji zelene energije u regionu.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay