Nacionalni naftni komitet Srbije organizovao Simpozijum budućih lidera u naftno-gasnoj industriji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Nacionalni naftni komitet Srbije bio je domaćin međunarodne konferencije Tommorow’s Leaders Symposium (Simpozijuma budućih lidera), posvećene izazovima i transformaciji u sektoru prerade i prometa nafte i gasa.  Tema trećeg po redu Simpozijuma bila je “Downstream Landscape Transformation” (Transformacija sektora prerade i prometa u naftno-gasnoj industriji), ali i mesto mladih stručnjaka u naftnoj i gasnoj privredi koji su na radionici održanoj u okviru konferencije imali priliku da razmene mišljenja i iskustva o temama bitnim za buduće lidere u ovoj industriji. Mladi lideri imali su priliku da čuju najnovija dešavanja u ovoj oblasti od međunarodnih eksperata. Na konferenciji su između ostalih govorili organizatori skupa iz Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, Svetskog naftnog komiteta, kao i visoki predstavnici  kompanije NIS Gazprom Neft, Total –a Srbija i MOL Grupe,  Boston consulting group (BSG),  Komiteta mladih Svetskog naftnog saveta, kao i predstavnici Ruskog, Mađarskog, Španskog, Iranskog i drugih naftnih komiteta mladih.

Ovaj skup organizovan je pod pokroviteljstvom Svetskog naftnog saveta (World Petroleum Council https://www.world-petroleum.org/), jednog od najstarijih naftno-gasnih udruženja u svetu, osnovanog kao forum za razmenu mišljenja o izazovima koje svetska naftna i gasna privreda postavlja pred novim generacijama lidera u ovoj grani industrije.

Trećem po redu Simpozijumu prisustvovalo je oko 80 učesnika iz Srbije, Ruske Federacije, Mađarske, Irana, Španije, Kuvajta, Gane, Švajcarske, Turske, Poljske, Omana, Francuske, Velike Britanije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Otvarajući skup prof. dr Petar Škundrić, predsednik Nacionalnog naftnog komiteta Srbije ocenio je da će na tržištu, usled brojnih promena u energetskom sektoru, opstati samo one kompanije koje su spremne da se stalno iznova prilagođavaju tržišnim trendovima i izmenama zakonske regulative. U svom izlaganju poručio je mladim liderima da u budućnosti njihov glavni zadatak treba da bude racionalno korišćenje energetskih resursa, kao i zaštita životne sredine.

U ime Svetskog naftnog saveta, Pedro Miras Salamanka, potpredsednik Svetskog naftnog saveta, istakao je da se naftno-gasna privreda nalazi u periodu postavljanja novih standarda za buduću globalnu energetsku scenu, gde se od mladih profesionalaca očekuje da pronalaze rešenja i odgovore. Miras je takođe, kao predsednik Programskog komiteta Svetskog naftnog saveta, najavio da će naredni Svetski naftni kongres 2020. godine u Hjustonu kao temu imati „Innovative energy solutions“ ukazujući na veliki značaj inovacija i nalaženja novih rešenja za zadovoljenje potreba klijenata u narednom periodu u ovom sektoru. Takođe, ocenio je da će u narednim godinama digitalizacija značajno doprineti osluškivanju potreba potrošača koje već sada predstavljaju sve veći fokus poslovanja, a da fleksibilnost kompanija i njenih lidera treba da bude prioritet.

Andrej Tučnjin, prvi zamenik Generalnog direktora NIS Gazprom Neft za preradu i promet

Andrej Tučnjin, prvi zamenik Generalnog direktora NIS Gazprom Neft za preradu i promet, predstavio je učesnicima skupa poslovanje kompanije NIS u Srbiji i regionu, inovacije i nove projekte kompanije koji će promeniti ekonomsku klimu u industriji čitavog regiona. Ovom prilikom istakao je značaj investicija u proteklih deset godina, od kako je većinski akcionar NIS-a kompanija Gasprom njeft, te inovacija u oblasti ekologije, modernizacije proizvodnje i unapređenja prodaje sa akcentom na nove tehnologije.

Izvor: BIZLife

Foto: Promo