Neće biti IZNENAĐENJA: Gas će poteći 2020.

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić najavio je da bi prve količine gasa iz Bugarske prema Srbiji trebalo da krenu 2020. godine.

Antić je na samitu posvećenom energetskoj bezbednosti u regionu rekao da će, što se tiče Srbije, svi rokovi biti poštovani i da bi srpska deonica gasovoda trebalo da bude završena do 18. decembra.

Prema Antićevim rečima, sve učesnice projekta – Srbija, Bugarska i Mađarska, konstatovale su da realizacija projekta ide po planu.

Radovi kroz Srbiju, do granice s Mađarskom biće završeni do kraja ove godine, izjavio je Antić.

„I Bugarska će završiti nedostajući deo infrastrukture do kraja godine. Kompanija Gastrans koja razvija taj projekat u Srbiji, svoje deonice od Zaječara do Horgoša završiće oko 18. decembra“, kazao je Antić novinarima na sastanku „Energetska bezbednost u regionu“.

Antić ne očekuje „bilo kakvo iznenađenje“ u vezi sa izgradnjom gasovoda i mišljenja je da ne postoji rizik u vezi sa tim. „Ovo je komercijalni projekat, baziran na obavezujućim zakupima kapaciteta i u Bugarskoj i u Srbiji“, precizirao je on.

Ministar je rekao da ne očekuje nikakva iznenađenja ni u stavu EU o izgradnji tog gasovoda.

„Kompanija Gastrans je od Agencije za energetiku Srbije tražila i dobila odobrenje za izuzeće od određenih odredbi Trećeg energetskog paketa (EU), u skladu sa Zakonom o energetici Srbije, koji je usklađen sa evropskim zakonodavstvom“, objasnio je Antić.

Agencija je taj akt o izuzeću uputila na mišljenje Sekretarijatu Energetske zajednice i ono je „u suštini pozitivno sa određenim uslovima“, rekao je ministar.

Antić je naveo da je deo tih uslova ispunjen samim aktom o izuzeću, u toku je procedura o nekim od dodatnih uslova, poput razdvajanja energetskih delatnosti Srbijagasa.

Ministarka ekergetike Bugarske Temenuška Petkova istakla je da je gasovod važan deo energetske strategije njene zemlje i da se sve radi u skladu s propisima EU. Navela je da je rok za završetak izgradnje poznat, 1. januar 2020. godine.

Izvor: N1, Beta

Foto: Pixabay