“Nikada nećemo dozvoliti pad naše velike američke industrije nafte i gasa”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Američki predsednik Donald Tramp zatražio je od administracije uspostavljanje plana hitne pomoći naftnoj i industriji gasa, pogođenoj padom cena “crnog zlata”.

“Nikada nećemo dozvoliti pad naše velike američke industrije nafte i gasa”, obećao je Tramp u tvitu u kojem je najavio da ministri energetike i finansija imaju misiju da “fondove stave na raspolaganje tim veoma važnim preduzećima i da dugoročno u budućnosti garantuju radna mesta”.

Nakon uvođenja mera izolacije zbog pandemije koronavirusa, saobraćaj i fabrike su gotovo svuda u svetu stali, a nema ni potražnje za energentima. Međutim, proizvodnja nije toliko opala.

Rezultat toga je nedostatak dovoljnog prostora za skladišenje u SAD, njujorški barel WTI (West Texas Intermediate) za isporuku u maju juče je zabeležio cenu od minus 38 dolara, što znači da su trgovci bili spremni da toliko plate svakome ko uzme naftu da bi je se otarasili, jer nema tražnje, niti imaju gde da je skladište jer su tankovi u svetu puni.

I ostali ugovor za WTI ili brent takodje su izgubili više od dve trećine vrednosti od početka godine.

Ovaj u istoriji neviđeni pad cene američke sirove nafte povećava pritisak na naftni sektor koji je pod velikom tenzijom u SAD, dok bankrot preti stotinama preduzeća koja su u velikim dugovima.

Saudijska Arabija saopštila je danas da “pažljivo prati” naftna tržišta i da je spremna da donese svaku dodatnu meru posle pada cene sirove nafte na istorijski nizak nivo, javila je zvanična saudijska novinska agencija SPA.

“Saudijska Arabija nastavlja pažljivo da prati situaciju na naftnim tržištima i spremna je da preduzme sve dodatne mere u saradnji sa Opekom i drugim proizvodjačima”, navela je vlada u saopštenju na koje se poziva agencija SPA.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP