NIS ubedljivo najbolja kompanija po apsolutnom iznosu dobiti

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Petrohemija iz Pančeva, prošlogodišnji gubitaš, prva je na listi kompanija u Srbiji sa najvećim neto dobitkom u 2017. godini, a na listi najuspešnijih su i neka javna preduzeća koja posluju prema tržišnim principima, saopštila je nedavno  Agenciji za privredne registre (APR).

Drugoplasirana kompanija je Naftna industrija Srbije (NIS) koja je u prošloj godini neto dobitak uvećala za 72,8 odsto, na 27,79 milijari dinara, što je 4,2 odsto dobitka cele srpske privrede.
Nenad Gujaničić, broker kaže da rang Petrohemije nije realan, jer je posledica računovodstvenih politika koje su donele otpisane obaveze kompanije u procesu restrukturiranja, a što se tiče NIS-a slobodno se može reći da je  ubedljivo najbolja kompanija u Srbiji po apsolutnom iznosu dobiti u prošloj godini..

-NIS je ostvario najbolji godišnji rezultat nakon početka naftne krize i velikog pada cene sirove nafte. To je ipak dosta niže od „zlatnih godina“ 2012-2013. kada je dobit ove kompanije išla i više od 400 miliona evra. No, osim krajnjeg rezultata, treba uzeti u obzir da su značajno pojačanje investicije, što bi trebalo doprineti većoj profitabilnosti kompanije u narednim godinama (projekat duboke prerade, pre svega), kaže Gujaničić.

Što se tiče akcija, uprkos značajno većoj dividendi i boljem poslovanju, NIS se nije mnogo oporavio na berzi niti se njegovim akcijama više trguje.

Ovo je posledica slabosti ovdašnje berze koja ima izuzetno malo kvalitetnih i većih portfeljnih investitora, zaključuje Gujaničić.

Izvor: BIZLife

Foto: Promo

Piše: Jelena Stojanović