NIS danas vredi između dve i po i tri milijarde evra

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: NIS

Najnoviji podaci o poslovanju Naftne industrije Srbije da su lane ostvarili  dobit od oko 27 milijardi dinara, što je oko 80 više nego u prethodnoj godini,  najbolji je krajnji rezultat kompanije od 2014. godine kada je počela naftna kriza velikim padom cene sirove nafte, kaže broker Nenad  Gujaničić.

Na pitanje kako se ova dobit odrazila na kretanje cena akcija na berzi, on kaže, da je NIS u prošloj godini zabeležila pad od 2,2 odsto, nakon što su se u 2016. oporavile 23,3 odsto.

Objava godišnjih rezultata nije donela veću reakciju investitora, pa su akcije porasle tek 0,8 odsto na 718 dinara.

-Glavni razlog debele potcenjenosti NIS-ovih akcija leži u nerazvijenom domaćem tržištu akcija i odsustvu krupnijih investitora, dok na strani negativnih faktora stoji i još uvek krhki oporavak svetskog tržišta sirove nafte, kaže Gujaničić.

NIS će ove godine akcionarima dati dividendu od 42,6 dinara po akciji što na poslednjoj ceni od 719 dinara daje dividendni prinos od skoro šest procenata.

NIS trenutno vredi neznatno ispod milijarde evra, dakle, oko 25 procenata više u odnosu na cenu po kojoj je Gaspromnjeft preuzeo kontrolni paket akcije krajem 2008. godine.

Ipak, treba uzeti u obzir da je NIS pre devet godina bio ruinirana kompanija, dok bi se sa današnjim fundamentima kompanija verovatno mogla prodati za 2,5-3 milijarde evra, kaže Gujaničić.

Izvor: BIZLife

Foto: NIS

Piše: Jelena Stojanović