NIS na pragu da ostvari najbolji poslovni uspeh od 2014.godine

PinterestFacebookTwitterShare

Poslovni uspeh koji je Naftna industrija Srbije zabeležila u prvih šest meseci ove godine, ukoliko ne bude nekih većih poremećaja na tržištu, biće najbolji ostvareni rezultat od 2014 godine, kaže Nenad Gujaničić, broker iz Vajs brokera .

-NIS je u prvih šest meseci zabeležio dobit od 12,4 milijarde dinara što je četiri puta bolji rezultat u odnosu isti period prošle godine. Kompanija je povećala prihode 32 odsto, pre svega usled rasta cene sirove nafte, dok je doprinos krajnjem rezultatu dao i  kurs dinara koji je ojačao u odnosu na dolar i evro (kursne razlike su doprinele dobiti sa oko četiri milijarde dinara), što će najbolji rezultat još od 2014, kaže on.

Kada su akcije u pitanju, one se proteklih dana kotiraju oko nivoa od 700 dinara.

-Akcije ove kompanije juče su trgovanje na berzi okončale na nivou od 693 dinara što je pad od 6,4 odsto od početka godine, u velikoj meri zbog velikih turbulencija na tržištu sirove nafte u poslednjih nekoliko meseci, kaže ovaj broker.

Tokom ovog meseca akcionarima će biti isplaćena dividenda u visini od 21 dinar neto po akciji, a ukoliko se nastavi ovaj poslovni trend naredne godine akcionari mogu računati sa znatno većim iznosom na ime dividende.

Izvor: BIZLife

Piše: Jelena Stojanović