Niža dividenda za akcionare NIS-a

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: NIS

Profit Naftne industrije Srbije pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije EBITDA iznosi u 2018. godini 53,7 milijardi dinara, odnosno 14 odsto više u odnosu na 2017. godinu, dok je ostvarena neto dobit od 25,1 milijardu dinara.

Istovremeno, obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda porasle su 17 odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznosile su 192,7 milijardi dinara. Na ime dividendi, NIS je akcionarima u 2018. godini isplatio 6,95 milijardi dinara.

Nenad Gujaničić, broker, komentarišući revidirane poslovne rezultate kompanije kaže, da je NIS zabeležio neočekivani pad profita za 2018. godinu, nakon prilično lošeg rezultata u novembru i decembru.

-Neto profit kompanije dostigao je 25,1 milijardu dinara što je oko sedam odsto slabije u odnosu na 2017. Ovaj rezultat se može smatrati razočarenjem s obzirom na to da je prošle godine prosečna cena sirove nafte za 31 odsto bila veća u odnosu na godinu pre, kaže Gujaničić. Kao razloge za pad profitabilnosti, kompanija je navela nižu cenu sirove nafte tokom novembra i decembra, kao i prelazak na novi metod obračuna amortizacije.

-Svi ostali finansijski pokazatelji mahom ukazuju na uspeh u prošloj godini. Prihodi su porasli za petinu, dok je EBITDA pokazatelj (ključna mera profitabilnosti) skočio 14,3 odsto. Kada govorimo o naturalnim pokazateljima, proizvodnja domaće nafte i gasa je pala 3,8 odsto što je bolje od plana, prerada je skočila 6,4 odsto, a  promet 7,4 procenta, objašnjava Gujaničić.

Bez obzira što se na osnovu ovoga može zaključiti da je NIS iza sebe ostavio uspešnu godinu, akcionari mogu računati na nižu dividendu u tekućoj godini.

-Ukoliko kao i ranijih godina kompanija raspodeli četvrtinu dobiti, akcionarima će pripasti dividenda od nepunih 40 dinara po akciji (neto iznos od oko 33,7 dinara), kaže on.

Akcije NIS-a na Beogradskoj berzi neposredno pred objavu rezultata stizale su i do nivoa od 730 dinara što je njihova najviša vrednost još od maja prošle godine. Na kraju dana, akcije su zaključile trgovanje na nivou od 706 dinara.

Izvor: BIZLife

Foto: NIS

Piše: Jelena Stojanović