Novi kop „Radlјevo“ počinje da radi naredne nedelјe

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Novi kop „Radlјevo“ o kome se priča godinama zvanično će biti pušten u rad naredne nedelјe, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ na trećoj stručnoj konferenciji „Investicije i zaštita životne sredine”, koja je održana u Rudarskom basenu „Kolubara“.

Grčić je naglasio da kop „Radlјevo“, kao i postojeći kop Polјe „E“, garantuju budućnost i održivost Kolubare, a samim tim i budućnost EPS-a, uz unapređenje svakog proizvodnog sistema u cilјu zaštite životne sredine.

„Kop „Radlјevo“, sa svojih ispitanih i sigurnih zaliha od oko 350 miliona kubika uglјa, spreman je za otvaranje. Na Polјu „E“ već je počelo iskopavanje i u taj kop biće uloženo oko milijardu evra u narednih nekoliko godina“, rekao je prvi čovek EPS-a.

Od uglјa iz Rudarskog basena „Kolubara” proizvede se 52 odsto ukupne električne energije u Srbiji, a zalihe uglјa u „Kolubari” su minimum 2,1 milijardi tona. RB „Kolubara“ godišnje obezbedi oko 30 miliona tona uglјa, a da bi se, kako je objasnio Grčić, održala ta proizvodnja nisu dovolјne samo brojke koje pokazuju tonu proizvedenog uglјa, nego je neophodno brinuti i o zaštiti životne sredine. On je objasnio da je neophodno unaprediti svaki proizvodni sistem u skladu sa najmodernijim rudnicima u Zapadnoj Evropi.

„Zato je pri kraju realizacija „zelenog projekta“ ili ono što zovemo upravlјanje kvalitetom uglјa“, rekao je Grčić.

„„Zeleni projekat” u Kolubari počinje da funkcioniše u decembru sa polovinom kapaciteta, dok će tokom 2020. proraditi punim, maksimalnim kapacitetom. Površinski kopovi su živ sistem i stalno se pomeraju, a samo njihovo pomeranje podrazumeva čitav niz komplikovanih i skupih radnji, poput izmeštanja delova reka, izmeštanje pruge, saobraćajnica i drugih objekata“, naveo je on.

Grčić očekuje da će radovi na pokretanju nastavku gradnje TE „Kolubara B” u Kaleniću početi 2020. godine, dok je za TE u Velikim Crlјenima rekao da se mora „skinuti” sa mreže, ali da se taj stari objekat u Velikim Crlјenima neće uklanjati dok se ne izgradi novi u Kaleniću.

Direktor za proizvodnju uglјa RB „Kolubara” Milan Mišković rekao je da se velika pažnja posvećuje zaštiti životne sredine.

„“Kolubara” ima za sada četiri površinska kopa – Polјe „B/C“, Polјe „D“, „Tamnava – Zapadno polјe“ i Polјe „G“, a trenutno dva najveća investiciona projekta u „Kolubari“ su površinski kop Polјe „E“, čija je vrednost 970 miliona evra i kop „Radlјevo“, projekat vredan 418 miliona evra“, rekao je Mišković. „Ukupna ulaganja u geološka istraživanja za Polјe „E“ su 13,5 miliona, a za kop „Radlјevo“ 15 miliona. Oba velika projekta uklјučuju i studije o uticaju na životnu sredinu i definisane mere u studiji su obavezujuće“.

Pomoćnik direktora za investicije, razvoj i unapređenje proizvodnje u RB „Kolubara” Novica Ljušić je naglasio da je „Kolubara” u ovom trenutku veliko gradilište, a među projektima zaštite životne sredine koji se sprovode su projekat kontinualnog merenja dimnih gasova, rekonstrukciju dva elektrofiltera, kao i postrojenje za tretman otpadnih voda.

Srdan Dimitrijević, direktor „Goša Fom“, istakao je da ta kompanija sarađuje sa EPS-om više od 60 godina i da zajedno rade na unapređenju opreme i uvođenju novih tehnologija u proizvodnju.

Predsednik Sindikata radnika EPS Milan Đorđević rekao je da se mnogo toga promenilo na bolјe u odnosu na raniji period kada je reč o zaštiti životne sredine i da su veliki potencijali „Kolubare”. On je pozvao one koji kritikuju EPS da dođu u „Kolubaru“ i vide pod kakvim teškim uslovima rade zaposleni, kao i kako se sa malim brojem radnika rekordno proizvodi.

„„Kolubara” nije više zagađivač kao što je nekada bio slučaj. Taj odnos nekada i sada značajno se menja u pozitivnom smislu zato što se ulažu velika sredstva u zaštitu životne sredine“, rekao je Đorđević.

 

 

Izvor: BIZLife

Foto: Promo