Obeležena Svetska nedelja zelene gradnje 2018

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Savet zelene gradnje Srbije, kao nacionalni član Svetskog saveta zelene gradnje (WorldGBC) i deo regionalne mreže Evrope (ERN) obeležio je Svetsku nedelju zelene gradnje 2018 (WorldGBWeek 2018), čija je tema ove godine „#HomeGreenHome“ (Dome, zeleni dome).

Prisutni su mogli da se upoznaju sa koracima koje mogu preduzeti kako bi njihov dom bio zeleniji. Događaj je bio u organizaciji Saveta zelene gradnje Srbije sa ciljem podizanja svesti građana o neophodnosti zelene gradnje kao nerazdvojnog dela održivog razvoja.

Građani su mogli da se putem flajera, grafičkog prikaza zelenog doma na baneru i putem video priloga primera dobre prakse, kao i održivih proizvoda članova Saveta, informišu o tome šta sve može jedan dom učiniti zelenim.

Stručnom osvrtu na zelenu gradnju vizuelno je doprinela izložba studentskih radova, člana Saveta Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu – specijalističke studije/ Energetska efikasnost i zelena arhitektura.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je rekao da vidi Savet zelene gradnje Srbije i građevinski sektor, jednim od bitnijih elemenata u promenama koje bi omogućile pozicioniranje Srbije kao lidera politike životne sredine u regionu.

„Ovakve organizacije, kao i mediji koji su uključeni u jačanje svesti javnosti o pitanjima zaštite životne sredine, vode društvo napred, i Ministarstvo će i u narednoj godini, i sa duplo više sredstava, podržavati ovakve ideje i aktivnosti“, istakao je Trivan.

MPC Properties i kompaniji Confluence koja upravlja TC Ušćem (zgradom sa Leed sertifikatom zelene gradnje) je podržala događaj ustupanjem svog prostora i opreme.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Piše: T. K.