Pala vrednost NIS-ovih akcija

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: NIS

Naftna industrija Srbije objavila je rezultate za period januar-mart koji su bili ispod očekivanja tržišta, s obzirom na povećani negativni efekat remonta u Rafineriji Pančevo.

Neto profit kompanije je pao 96 procenata na 0,2 milijarde dinara, kao direktna posledica smanjene prerade domaće nafte (pad od 41 odsto), ali i nastavka trenda povećanih troškova amortizacije.

Prihodi kompanije u prvom kvartalu bili su veći za dva odsto, dok je profit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), kao ključna mera profitabilnosti, pao 30 procenata na 6,3 milijarde dinara, komentariše Nenad Gujaničić, broker.

“Ostaje da se vidi koliko će brzo NIS nadoknaditi ovaj zaostatak u pogledu profitabilnosti iz prvog kvartala, a akcionari dosta nade polažu u početak projekta duboke prerade koji je najavljen za septembar. Ova najveća investicija NIS-a u poslednje vreme, trebalo bi da donosi kompaniji godišnji EBITDA veći za oko 10 milijardi dinara,” ističe Gujaničić

Akcije NIS-a na Beogradskoj berzi su zabeležile lagani pad vrednosti nakon objave rezultata pa su se sa nivoa 740-750 dinara, spustile na oko 730 dinara. Ali i dalje beleže plus od početka godine od oko 5-6 procenata. –Većinski vlasnik NIS-a, ruski Gaspromnjeft ove godine obeležava deset godina otkako je preuzeo ovu naftnu kompaniju čija je tržišna vrednost u ovom periodu uvećana tek za oko 25 procenata (sa 800 miliona evra što je bila kupoprodajna cena na trenutnu vrednost nešto veću od milijardu evra), kaže Gujaničić iz brokerske kuće Momentum.

Tokom maja biće zakazana i redovna skupština akcionara, na kojoj će se između ostalog raspravljati i o podeli prošlogodišnje dobiti, a očekuje se da akcionarima bude podeljena dividenda od oko 40 dinara po akciji što daje dividendni prinos od oko 5,5 odsto.

Izvor: BIZLife

Foto: NIS

Piše: Jelena Stojanović