Podmukli KRADLJIVCI: Ovi uređaji TROŠE STRUJU i dok su isključeni

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Znate li da vaši kućni aparati vode tajni život dok su isključeni?

Donosimo vam listu uređaja koji troše električnu energiju čak i kada su u stanju mirovanja, prenosi zagreb.info.

Televizor

Da li ste znali da pritiskom na dugme za isključivanje televizor zapravo samo stavljate u stanje mirovanja? Nažalost, to je tako – potpuno ga možete isključiti jedino ako izvučete kabl iz utičnice.

Inače, televizor koji ne radi troši 24 vata na dan.

Punjač za telefon

Mnogi ostavljaju punjač u utičnici i nakon što je punjenje telefona završeno. Tako se čini praktičnije, a često smo i lenji da izvulemo kabl. Trošak koji napravi sam punjač nije veliki, ali postoji.

Procenjuje se da ova praksa troši 1,2 vata na dan.

Uređaji s satom

Svako ima barem jedan takav u domaćinstvu. Mikrotanalasne pećnice, muzička linija, DVD plejeri – svi oni pokazuju vreme kada su isključeni.

Na taj način troše dodatnih 108 vati na dan. Kao i kod svega ostalog, jedino je rešenje potpuno im zaustaviti dovod električne energije.

Digitalni TV prijemnik

Malo ko je svestan rada digitalnih prijemnika, ali oni nastavljaju da primaju signale i kada je televizor isključen. Dakle, kada isključite televizor, isključite i prijemnik, ako ga imate posebno.

Dok bespotrebno radi, on troši 22 vata na dan.

Računari i laptopi

Čak i kada su isključeni oni u pozadini rade. Ako ne želite da vam kradu 96 vata na dan, izvucite ih iz struje. Ne treba isticati da, ako ove uređaje držite na „stand by“ načinu, potrošnja je još veća.

Izvor: Zagreb.info

Foto: Pixabay