Politika: Od avgusta nova NAKNADA uz račune za gas, gorivo i struju

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Od avgusta potrošače gasa, struje i goriva u Srbiji očekuje novo poskupljenje zbog uvođenja novog nameta za unapređenje energetske efikasnosti, piše list Politika.

List navodi da će građani na utrošen kubik gasa i litar goriva plaćati 0,15 dinara, dok na utrošen kilovat-sata struje plaćati 0,015 dinara.

Novac od tog nameta biće korišćen za zamenu vrata i prozora u zgradama i za toplotnu izolaciju, kao i za ulaganje u kotlove za grejanje.

Javno preduzeće „Srbijagas“ je saopštilo da je obavestilo svoje potrošače da će povećanje cene početi s julskim računima za gas i da će se naknada usklađivati jednom godišnje.

Julski računi za struju takođe će biti uvećani, jer je Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara predviđeno da taj novi namet plaćaju i svi koji troše struju.

Takođe, i vozači će na svaki litar benzina, dizela i auto-gasa morati da plaćaju tu naknadu.

Politika je prenela da sav taj novac neće ići ni „Srbijagasu“, ni EPS-u, ni naftnim kompanijama, nego direktno u državni budžet odakle bi trebalo da se iskoristi za unapređenje energetske efikasnosti.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay

Komentari 4

  1. Dovla

    Da li je ovo realno? Uzimaju novac od gradjana za nesto sto bi trebalo tek da urade i ne zna se da li ce uraditi? Samo znamo da ce uzimati novac odmah. Kakva zamena prozora, kome da zamene? U kojim zgradama?

  2. Dacho

    A šta sa nama koji smo na svojim kućama primenili postojeće mere energetske efikasnosti, tj. uradili fasadnu izolaciju, zamenili stolariju i uveli grejanje na gas, sve o svom trošku? Hoće li nam neko refundirati deo sredstava ili bar osloboditi ovog nameta?

  3. Potrosac

    Da li će i vlasnici privatnih kuća, potrošači gasa, goriva…. struje, imati pristup ovim sredstvima , tj. biti u mogućnosti da zamene vrata i prozore u svojim domovima?

  4. Pingback: Premijerka ODGOVORILA na navode o NAKNADI uz račune za gas, struju i gorivo - Bizlife.rs