Posle tri decenije PRVI UGALJ iz Aleksinačkog rudnika

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nakon velike nesreće u jami Aleksinačkog rudnika pre 30 godina, zbog koje je proizvodnja zaustavljena, postoji nada da će se mrki ugalj ponovo proizvoditi u ovom kraju, jer je pre nekoliko dana počeo probni iskop uglja sa površine.

To tvrdi upravnik gradilišta Ljubiša Stanojević i ističe da bi, ako bude zainteresovanih kupaca, aleksinački rudarski kraj i okolina ponovo bi oživeli.

Aleksinački rudnik je decenijama bio “izvor života” građana u ovom kraju, a od rudarske plate koja je nekada bila kao dve profesorske, dobro su mogli da žive i rudari i njihove porodice.

Ipak, 17. novembra 1989. godine je sve stalo, kada je rudnik “zaključan” nakon nesreće u kojoj je od trovanja ugljenmonoksidom stradala skoro cela smena.

Posle 30 godina prve tone uglja su izašle iz Aleksinačkog rudnika. Probnu proizvodnju pokrenulo je Javno preduzeće za podzemnu ekploataciju uglja, a za upravnika gradilišta postavljen je Stanojević, koji pojašnjava da je ugalj sada na probi i čeka se hoće li biti zainteresovanih kupaca.

Rudnik nije otvoren, ali je izvršena tehnološka proba otkopavanja površinskog kopa. Sada se taj ugalj seje, pretvara se u sitan, jer krupan ne može u termoelektrane i cementare.

Stanojević očekuje da će posle tri decenije rudnik kraj Aleksinca ponovo da radi, a smatra da će zbog kvaliteta ugalj sigurno naći put do kupaca.

Pokretanje proizvodnje ne bi samo značilo ovom kraju, smatra Stanojević, već bi “živnuo” i Niš i ceo južni region. U njemu neće raditi samo rudari, kaže, već i građevinski radnici, oni koji znaju da rukuju mašinama i šoferi.

Objašnjava da je ova probna proizvodnja planirana godinu i po dana. Probu su pokrenuli iz sopstvenih sredstava, ali će za dalji rad biti neophodne i investicije. Taj proces može da potraje, pa nije mogao da precizira kada bi zvanično rudnik mogao ponovo da se otvori.

Izvor: Južne vesti

Foto: Pixabay