Potrebna temeljna analiza markiranja goriva

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Udruženje naftnih kompanija Srbije zatražilo je od Ministarstva energetike da što pre organizuje sastanak na kome bi ga predstavnici svih velikih naftnih kompanija u Srbiji upoznali sa iskustvima u sprovođenju programa markiranja goriva.

Posle četiri godine sprovođenja programa obeležavanja derivata nafte Udruženje smatra da je neophodno da se uradi temeljna analiza sistema markiranja i kontrole prisustva koncentracije markera.

Zato Udruženje predlaže formiranje stručne radne grupe koja bi sa svih aspekata sagledala program markiranja ocenila postignute efekte i predložila mere za unprađenje kontrole tržišta.

Prilikom izmene Uredbe o markiranju 2015. godine pojedine odredbe nisu mogle da se promene, jer bi to podrazumevalo i promenu  obligacionih obaveza utvrđenih ugovorom s grupom ponuđača za pružanje usluga markiranja.

Ukoliko se, međutim, uredba uskoro ne promeni ili ne raskine pre oktobra 2018. godine kada ističe, biće produžen na narednih pet godina.

Udruženje insistira da do sastanka što pre dođe, jer pitanje makriranje goriva u velikoj meri utiče na uslove rada na tržištu derivata, a nisu u direktnroj nadležnosti resornog ministarstva.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Piše: Jelena Stojanović