Prva trasa “Turskog toka” UVELIKO u pripremi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: FI

Pripremni radovi na prvoj deonici “Turskog toka” kroz Srbiju sprovedeni su već u atarima sela Veliki Izvor, Grlište, Lenovac i Bačevica. Ekipe koje sprovode pripremne radove danonoćno su na terenu, piše portal Glas Zaječara.

Radovi na izgradnji gasovoda “Turski tok” počeli su krajem aprila u okolini Novog Sada, a planirano je da budu privedeni kraju tokom decembra meseca ove godine. Radove na gasovodu dugom 403 kilometara izvodi kompanija Gastrans, čiji je većinski vlasnik Gasprom.

Očekuje se da će, ako se radovi budu odvijali planiranom dinamikom u Srbiji i u Bugarskoj, prve količine gasa poteći kroz ovaj gasovod već u januaru 2020. godine.

Gasovod “Turski tok” je podeljen u četiri deonice. Prva deonica proteže se od granice sa Bugarskom do Ćuprije, druga od Ćuprije do Dunava, treća od Dunava do Gospođinaca, a četvrta od Gospoođinaca do Horgoša, gde gasovod izlazi iz Srbije.

Pripremni radovi na prvoj deonici, čiji se početak nalazi kod Zaječara uveliko su u toku. Deo pripremnih radova priveden je kraju u atarima sela Veliki Izvor, Grlište, Lenovac i Bačevica.

Ekipe koje sprovode rade na gruboj pripremi terena danonoćno rade kako bi se ispoštovali projektom predviđeni rokovi.

Za izgradnju celokupnog gasovoda biće upotrebljeno više od 50 hiljada tona cevi, a sa postavljanjem cevi uskoro će se započeti i na prvoj deonici gasovoda “Turski tok” koja se proteže od Zaječara do Ćuprije.

Deo gasovoda proći će ispod reka Beli Timok, Velika Morava i Tamiš, kao i ispod koloseka pruge “Zaječar – Niš”, kojom se trenutno ne odvija ni teretni ni putnički saobraćaj zbog rekonstrukcije.

Radovi na pripremi terena trenutno se odvijaju u boljevačkom ataru. Pripremni radovi izvršeni su u ataru sela Bačevica, a ekipe nastavljaju sa izvođenjem pripremnih radova dalje predviđenom trasom ka Ćupriji.

Kako se nezvanično saznaje, u narednim danima očekuje se intenziviranje radova na izgradnji prve trase gasovoda “Turski tok”.

Izvor: Danas

Foto: FI