Putin i Tramp “stabilizuju” cenu nafte

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Kremlin

Predsednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država telefonski su razgovarali o naftnom tržištu i sporazumu OPEK plus i konstatovali da će on dovesti do obnove potražnje i stabilizacije cena nafte, saopštila je pres-služba Kremlja.

“Razgovarano je o situaciji na svetskom tržištu nafte u kontekstu realizacije sporazuma OPEK plus. Konstatovano je da ovaj multilateralni sporazum, postignut uz aktivnu podršku predsednika Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, dovodi do postepenog obnavljanja potražnje nafte i stabilizacije cena”, piše u saopštenju.

Vladimir Putin i Donald Tramp su istakli značaj unapređenja dijaloga u oblasti strateške stabilnosti i mera za izgradnju poverenja u vojnoj oblasti, dodaje se u saopštenju.

Zemlje OPEK plus na sastanku 6. marta nisu uspele da produže svoje sporazume o proizvodnji. Zbog toga su se cene nafte više nego prepolovile od početka godine i oborile rekorde od pre 18 godina.

Zatim su se 12. aprila na vanrednom sastanku putem video-konferencije dogovorile da se proizvodnja nafte smanji za 9,7 miliona barela dnevno u maju-junu, 7,7 miliona u drugoj polovini godine i 5,8 miliona nakon toga do kraja aprila 2022. godine.

Izvor: Sputnjik

Foto: Kremlin