Revolucija: Nemačka otvara prvi ELEKTRIČNI auto-put (VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube/Printscreen

Kamioni gutaju sve više dizela, zagađuju mesta i gradove i podstiču klimatske promene.

Nemačka rešenje za ove probleme vidi u korišćenju nadzemnih vodova za napajanje velikih postrojenja.

Sistem koji dozvoljava kamionima da izvlače električnu energiju iz nadzemnih kablova počeo je sa radom na 10 kilometara autoputa, navodi nemačka vlada. To je prvi takav test na jednom javnom putu u Nemačkoj.

Razvijen od strane kompanije Siemens, sistem omogućava kamionima sa specijalnom opremom na krovovima da se povežu sa elektrificiranim linijama dok putuju brzinom do 90 kilometara na sat.

Kamioni se kreću uz pomoć električnih motora kada su povezani na nadzemne vodove i hibridnih sistema kada se vrate na tradicionalni put, a senzori detektuju kada su dostupne nadzemne žice.

Iz kompanije Simens kažu da sistem eHighway kombinuje efikasnost električnih šina sa fleksibilnošću transporta. Još jedna prednost je naglo smanjenje emisija CO2 i azotnih oksida.

Simens tvrdi da se sistem može integrisati sa postojećom putnom infrastrukturom, što je praktičan način za smanjenje emisija i potrošnje energije na mestima gde nema železničke infrastrukture.

Deonica puta koja je otvorena u utorak deo je ključne veze između aerodroma u Frankfurtu, globalnog teretnog čvorišta i obližnjeg industrijskog parka. Uskoro će se otvoriti još dva autoputa sa ovim sistemom.

Nemačka vlada potrošila je 70 miliona evra na razvoj kamiona koji mogu da koriste Simensov sistem.

Simens je saopštio da bi vlasnik kamiona mogao da uštedi 20.000 evra na gorivu na pređenih 100.000 kilometara.

Kamionski prevoz je najbrže rastući sektor potražnje za naftom na svetu, prema Međunarodnom transportnom forumu, koji je deo Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

Projekti kao što je ovaj u Nemačkoj mogli bi biti deo rešenja koje uključuje povećanje korišćenja železničkih i električnih vozila.

Testovi i demonstracije tehnologije eHighway sprovedeni su u manjoj meri u Švedskoj i u blizini američkih luka Los Anđeles i Long Bič.


Izvor: BIZLife

Foto: Youtube/Printscreen