Rezultati NIS grupe u prvom tromesečju 2020. godine

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: NIS

Poslovanje NIS grupe u prvom tromesečju 2020. godine bilo je pod snažnim uticajem negativnih makroekonomskih trendova. Drastičan pad cena nafte na svetskom tržištu i pad potražnje za naftom i naftnim derivatima imali su presudan uticaj na finansijske pokazatelje NIS grupe.

Prosečna vrednost barela nafte tipa Brent u prvom kvartalu iznosila je 50,3 dolara, što je 20 odsto manje u odnosu na prosečnu vrednost zabeleženu u istom periodu 2019. godine, dok su vrednosti ove nafte u drugoj polovini marta gotovo konstantno bile ispod 30 dolara za barel.

„NIS je i u ovim izazovnim okolnostima realizovao obiman investicioni portfolio vredan 7,7 milijardi dinara i time nastavio ulaganja u razvoj i modernizaciju. Najviše je ulagano u projekte proizvodnje i prerade nafte i gasa. Pored toga, NIS je i u uslovima borbe protiv širenja koronavirusa obezbedio stabilno snabdevanje na domaćem tržištu naftnih derivata, prepoznajući zdravlje zaposlenih, eksternih saradnika i potrošača kao neopozivi prioritet u ovoj situciji”, navodi se iz NIS-a.

Kada je reč o operativnim pokazateljima, NIS je uprkos nepovoljnim okolnostima ostvario dobre rezultate. Prema njihovim podacima, u periodu januar-mart na naftnim p0oljima NIS-a proizvedeno je 319.000 uslovnih tona nafte i gasa. U Rafineriji nafte u Pančevu prerađeno je 860.000 tona nafte i poluproizvoda , što je 44 odsto više nego prošle godine.

Ukupan obim prometa naftnih derivata iznosio je 778.000 tona, što je 7 odsto više u odnosu na prvo tromesečje prošle godine.

Zabeležen je i rast izvoza od 63 odsto.

Novi digitalni projekat-Drive.Go mobilna aplikacija

Ova aplikacija pruža mogućnost plaćanja goriva na točionom mestu NIS Petrol i GAZPROM benzinskih stanica, bez ulaska u prodajni objekat.

Korišćenje aplikacije u ovim okolnostima istovremeno doprinosi zaštiti i očuvanju zdravlja zaposlenih i potrošača.

Takođe, NIS je uspeo da pokazatelj EBITDA očuva na pozitivnom nivou iako ona za prva tri meseca 2020. godine iznosi 5,2 milijarde dinara, što je 18 odsto manje od rezultata ostvarenog prošle godine, dok je zabeležen neto gubitak od 1,1 milijarde dinara. Obaveze NIS grupe po osnovi poreza i drugih javnih prihoda za prvo tromesečje iznose 39,9 milijardi dinara.

„Želim da zahvalim svim zaposlenima NIS-a koji su u izazovnim vremenima, i pored brige za svoje i zdravlje svojih porodica, požrtvovanim radom doprineli da očuvamo stabilnu proizvodnju, preradu i distribuciju naftnih derivata. Naši rezultati u ovom tromesečju posledica su okolnosti na koje nismo mogli da utičemo. Međutim, mi već činimo značajne korake koji će pozitivno uticati na naš učinak u nastavku godine. U fokusu će nam biti mere za povećanje efikasnosti poslovanja i smanjenje troškova u svim oblastima koje nisu od suštinske važnosti za funkcionisanje biznisa. Takođe, nećemo odustati od ulaganja u ključne razvojne projekte koji će nam doneti najviše koristi u budućnosti. Samo na taj način moći ćemo da očuvamo stabilnost na domaćem tržištu i nastaviti da stvaramo vrednosti za svoje akcionare i zaposlene, kao i širu zajednicu”, izjavio je generalni direktor NIS-a.

Izvor: BIZlife

Foto: NIS