Rusi i Norvežani zajedno “buše” naftu u Sibiru

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ruski Rosnjeft i norveški Ekvinor dogovorili su pojedinosti razvoja naftnog polja u Sibiru, prvog zajedničkog ulaganja od sklapanja strateškog partnerstva 2012. godine.

Kompanije očekuju da će u prvoj etapi razvoja naftnog polja Severo-Komsomolskoje izvaditi oko 250 miliona barela nafte i 23 milijarde kubnih metara gasa, objavio je Ekvuinor, ne navodeći vrednost ulaganja.

Rosnjeft ima 66,67-procentni udeo u projektu SevmorNefteGaz, a Ekvuinor ostatak plus licencu.

Dve kompanije dogovorile su razvoj naftnog polja Severno Komsomolskoje 2013. godine. Naredne godine zapadne zemlje su Rosnjeftu uvele sankcije zbog uloge Moskve u ukrajinskoj krizi.

Sankcije zabranjuju zapadnim kompanijama saradnju s Rosnjeftom u traganju za naftom u podmorju i u obalnom pojasu u Arktiku, te u vađenju nafte iz škriljaca, podseća Rojters.

Rosnjeft je 2015. objavio da polje Severo-Komsomolskoje ima “složenu geologiju povezanu s tankim slojem jako viskozne nafte”, ocenjujući resurse “teškim za vađenje”.

Viskozna nafta je teška i prolazi kroz proizvodnu opremu teže od lake nafte. Takođe je u većini slučajeva povezana s većim emisijama štetnih gasova jer njena proizvodnja zahteva više energije, tumači Rojters.

Izvor: Index

Foto: Pixabay