Rusi preuzimaju indijski naftni gigant

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ruski naftni gigant pod kontrolom države, Rosnjeft, objavio je da je zaključio preuzimanje indijske kompanije Esar Oil.

Sporazum pojedinačno predstavlja najveće strano ulaganje u Indiji i ima strateški značaj za Rusiju.

Najavljen u oktobru 2016. godine kada su cene nafte pale, ugovor vrednuje na 12,9 milijardi dolara indijsku grupu Esar Oil koja poseduje jednu od najsavremenijih svetskih rafinerija – Vadinar – i kontroliše više od 3.500 benzinskih stanica, prenosi agencija Frans pres.

Rosnjeft preuzima 49 odsto akcija u Esaru, dok drugih 49 odsto kupuje konzorcijum u kojem je pored ostalih i globalni gigant u trgovini sirovinama – Trafigura.

Esar je naveo da je ovo “najveće rusko pojedinačno strano ulaganje u Indiju”, a takođe i “najveća strana investicija u Indiji”.

Mediji prenose da je jedan od braće osnivača kompanije, Šaši Ruija, izjavio da je “danas istorijski dan za indijsko-ruske ekonomske odnose”, i da sporazum “odražava zajedničku viziju dva najdinamičnija svetska lidera”.

Šef Rosnjefta Igor Sečin je naveo da je “zaključivanje sporazuma izuzetno dostignuće za Rosnjeft jer je kompanija ušla na azijsko-pacifičko brzorastuće tržište visokog potencijala”.

Ovaj ugovor se smatra strateškim trijumfom Rusije, koji zemlji otvara druga tržišta dok je Kremlj, a i Rosnjeft, pod sankcijama EU i SAD zbog ukrajinske krize.

Iz Rosnefta su poručili da će Esarova rafinerija Vadinara dozvoliti preradu sirove nafte proizvedene u Venecueli, koja se teško rafiniše, dodaje se u informaciji.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay