SAD bi mogle da uvedu sankcije rusko-nemačkom gasovodu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Sjedinjene Američke Države (SAD) bi mogle da uvedu sankcije rusko-nemačkom gasovodu „Severni tok 2“, rekao je američki ministar energetike Rik Peri koji se nalazi u poseti Moskvi.

„Da za vaše prvo pitanje i da za drugo“, rekao je Peri na pitanje novinara da li su moguće sankcije za „Severni tok 2“ i da li se planiraju nove sankcije ruskom energetskom sektoru.

Istočnoevropske zemlje i SAD se protive gasovodu tvrdeći da će povećati energetsku zavisnost Evrope od Rusije. SAD takođe žele da prodaju više svog tečnog gasa Evropi.

Peri je rekao da SAD ne žele da uvedu sankcije i naveo da one nisu spremne.

„Ministar (ruski ministar energetike Aleksandar) Novak i ja smo se saglasili da je tačka u kojoj dolazi do sankcija ona na koju ne želimo da stignemo“, rekao je američki ministar.

On nije naveo koji nivo napretka „Severnog toka 2“ bi izazvao sankcije niti u kom bi obliku one bile.

Novak je rekao da je Rusija zabrinuta zbog mogućnosti sankcija.

„Uzimajući u obzir odgovor gospodina Perija, rekao bih da smo definitivno zabrinuti zbog datih izjava i opšteg stava u pogledu budućih snakcija veoma kompetitivnom projektu koji je u interesu evropskih potrošača“, rekao je ruski ministar.

Peri je pozvao Rusiju da prestane sa „korišćenjem svojih resursa za uticaj i remećenje“, na šta je Novak odgovorio da energenti ne mogu biti „oruđe vršenja pritiska“ i da „potrošači treba da imaju slobodu u izboru dobavljača“.

Izvor: Beta

Foto: Beta

Piše: T. K.