Sektor koji zapošljava 10 miliona ljudi i raste

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Industrija obnovljive energije doživljava procvat i prošle godine je otvorila čak 500.000 novih radnih mesta, čime je njihov ukupan broj prvi put premašio deset miliona, izvijestila je Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA).

Ukupno je zahvaljujući obnovljivim izvorima energije do kraja prošle godine kreirano 10,3 miliona radnih mesta, što predstavlja povećanje od 5,3 posto u odnosu na kraj 2016, pokazuje izveštaj Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA).

Rezultati pokazuju da vlade širom sveta danas smatraju energiju iz obnovljivih izvora „stubom ekonomskog rasta s niskim emisijama ugljenika“, zaključuje izvršni direktor agencije Adnan Z. Amin.

„Ti podaci u osnovi podupiru našu analizu prema kojoj isključivanje ugljenika iz globalnog energetskog sistema može podupreti rast globalne privrede i kreirati 28 miliona radnih mesta u tom sektoru do 2050. godine“, istakao je direktor IRENA.

Prošle godine je daleko najviše novih radnih mesta u tom sektoru otvoreno u Kini, Brazilu, Sedinjenim Državama, Indiji, Nemačkoj i Japanu – čak 70 posto.

U odnosu na 2012. ukupan broj radnih mesta u sektoru obnovljivih izvora energije povećan je za 47 posto, a više od 60 posto ih je u Aziji, uglavnom u Kini.

Na kraju prošle godine sektor obnovljivih izvora zapošljavao je u Kini ukupno 3,88 miliona radnika. Udeo Kine u ukupnom broju radnih mesta u tom sektoru iznosio je 38 posto.

U agenciji ističu ujedno da je energija iz obnovljivih izvora u međuvremenu drastično pojeftinila zahvaljujući razvoju tehnologije.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay