Sporazum Kipra i Egipta o podmorskom gasovodu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kipar i Egipat su potpisali sporazum o izgradnji prvog cevovoda za transport prirodnog gasa s Kipra po dnu Sredozemnog mora do Egipta.

“Današnje potpisivanje označava prekretnicu, ne samo za Kipar, već i za čitav istočni Mediteran”, rekao je kiparski ministar energetike Jorgos Lakotripis o poseti egipatskog ministra za naftu Tareka el-Mole.

Gas sa nalazišta u priobalju Kipra biće transportovan u Egipat, gde će se pretvoriti u tečni prirodni gas koji će biti izvožen u Evropu.

Američka firma “Nobl enerdži” je 2011. godine otkrila gas u priobalju Kipra, a rezerve se procenjuju na 127,4 milijarde kubnih metara, ali komercijalna eksploatacija još nije počela.

Konzorcijum, u kojem su, pored “Nobl enerdži” i firme “Dač Šel” i DELEK iz Izraela, namerava da pre početka operacije ponovo pregovara s kiparskom vladom o uslovima ugovora.

Po rečima kiparskog ministra, taj sporazum privućiće milijarde dolara u izgradnju infrastrukture.

Već u narednih 30 dana biće formirana zajednička komisija za nadgledanje tog projekta, uz podršku Evropske unije koja nastoji da diversifikuje svoje izvore energije.

Nikozija želi da gas isporučuje u Egipat od 2022. godine, ali napredak projekta sada zavisi od trgovinskih sporazuma sa investitorima.

To bi bili prvi prihodi od prirodnog gasa za Kipar koji je dao dozvole za istraživanje nafte francuskom “Totalu”, italijanskoj firmi ENI i američkom “Ekson-Mobilu”.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Piše: T. K.