Srbija nije u planovima ni za novi gasovod iz Rusije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Srbija je ponovo izostavljena u novim gasnim interkonekcijama s ostatkom Evrope koji Rusi planiraju da šire. Naša zemlja ovoga puta nije viđena ni na trasi buduće isporuke gasa ka jugu Evrope preko Turske do Grčke i dalje do Italije, a za čiju su gradnju zainteresovani ruski Gasprom, grčka DEPA, francuski EDF i italijanski Edison. Ove tri kompanije već su potpisale sporazum o saradnji s ciljem kreiranja južne rute za isporuke ruskog gasa Evropi.

Dokumentom je dogovoren zajednički rad na organizaciji južne rute za isporuke ruskog gasa Evropi, a ove kompanije će koordinisati i uključivanje gasovoda Turski tok i projekta Posejdon od tursko-grčke granice do italijanske granice, navodi se u saopštenju Gasproma. Inače, Posejdon podrazumeva izgradnju gasovoda po dnu Crnog mora do Grčke i dalje do juga Italije. Stavljanjem parafa na ovaj projekat, potpuno je jasno da Rusija nema nameru da odustane da jug Evrope direktno snabdeva svojim gasom.

Ovim novim sporazumom Gasprom je jasno poručio evropskim potrošačima da, ako im treba ruski gas sa južnog evropskog pravca, da sami izgrade gasovode od Grčke do Italije.

Naša zemlja bi na ovaj ruski gas mogla da računa samo ako bi on iz Grčke išao u Makedoniju do Srbiji. Ili, ako bi išao do Bugarske. To su naše dve jedine veze. Za šta su. Međutim, zbog poznatih poliitčkih razloga male šanse.

Makedonija je, s jedne strane,  dobila premijera koji zastupa američke interese, pa je realno očekivati da neće smeti da propusti ruski gas preko svoje zemlje. Ista je stvar i s Bugarima. Oni su glavni krivci za propas Južnog toka i ne treba ni tu očekivati čudo.

S druge strane, od tečnog prirodnog gasa tanekrima iz Amerike preko Krka, ili gas iz uljnih škriljaca bile su i ostale šarene laže. Tog gasa nema. Zalihe gasa u Norveškoj i Holandiji smanjiće se  do 2030. godine za 30 odsto, a potrošnja ruskog gasa u Evropi će do tada porasti za 50 procenata.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Piše: Jelena Stojanović