Srbija završila “Turski tok”, ali to je trenutno BEZNAČAJNO

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da su okončani radovi na 400 kilometara gasovoda “Turski tok” kroz Srbiju, a još ostaje da Bugarska uradi svoj deo posla.

Bajatović je gostujući na Radio-televiziji Srbije, rekao da su završeni radovi na gasovodu gasovoda od Bugarske do granice sa Mađarskom, te da još ostaje da Bugarska uradi svoj deo posla, ali da tu postoje izvesni problemi.

Planirano da se prvih 308 kilometara do Srbije završi do maja sledeće godine, a da bi sve trebalo biti gotovo do 2022, rekao je Bajatović.

On je naglasio da je “Turski tok” komercijalni projekat i da su svi kapaciteti već u potpunosti rasprodati.

Prema rečima direktora Srbijagasa, za zimu su obezbeđene dovoljne količine gasa dodatnom kupovinom od pojedinih evropskih zemalja.

Bajatović je poručio da je Srbijagas obezbedio dovoljno tog energenta za zimu jer je kupio dodatne količine iz Češke, Slovačke, Austrije i Mađarske, a očekuje se isporuka i iz Ukrajine, tako da je “bezbednost snabdevanja apsolutna”.

Prema njegovim rečima, u Srbiji se godišnje potroši 2,7 milijardi kubnih metara gasa, zahvaljujući industrijskim potrošačima, što je dobro za bruto domaći proizvod.

Izvor: RTS, agencije

Foto: Pixabay