Stabilno snabdevanje energentima uz ulaganje u nove kapacitete

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

– Srbija se poslednjih nekoliko godina ubrzano razvija, lider je u regionu, prošle godine ostvaren je rast bruto društvenog proizvoda preko četiri odsto, a da bi srpska ekonomija nastavila tim tempom neophodno je obezbediti stabilno snabdevanje ključnim energentima i to se može isključivo ulaganjem u nove kapacitete – rekao je ministar rudarstva i energetike Alekandar Antić  otvarajući u Novom Sadu Međunarodne dane energetike i investicija. – Prethodnih nekoliko godina u Srbiji je uloženo više od 300 miliona evra je u energetski sistem, a sada je na mreži, u pripremi ili izgradnji ukupno 1100 megavata novih kapaciteta.

Po njegovim rečima, više od 50 odsto novih kapaciteta je iz obnovljivih izvora energije, što ukazuje da je Srbija ušla u tranziciju energetike, te da je najveći deo investicija u obnovljive izvore energije u Vojvodini.  Ministar je istakao i da se preduzimaju koraci kako bi se obezbedilo pozdano sanabdevanje energentima, da se ulaže u gasnu infrastrukturu, obezbeđenje konekcija za snabdevanje domaćeg tržišta prirodnim gasom, kao i da se ulaže u modernizaciju starih energetskih postrojenja.

– Takođe, investiramo i u povećanje energetske efikasnosti kako bi se trošilo manje energenata jer je ušteda novi izvor energije. Tako je ove godine budžet za lokalne samouprave u oblasti energetike četiri puta veći nago lane – rekao je Antić.

On je ukazao i da je ova manfestacija među najznačajnijim u regionu s ovom tematikom i da je dobra prilika da se ostvare kontakti između predstvanika lokalnih samouprava, enegregetskih kompanija i stručnjaka iz oblasti energetike.

Pokrajinski sekretar za energetiku Nenad Grbić istakao je da je značaj energetskog sektora za razvoj svake države izuzetno važan. Ukazujući da potreba za energijom neprestano raste, Grbić je rekao da je povećanje energetske efikasnosti i veće korišćenje obnovljivih izvora energije sve važnije za budućnost.

Međunarodni dani energetike i invsticija otvoreni su i sutra.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay