Tučnin: NIS stabilan uprkos krizi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: NIS

Prvi zamenik generalnog direktora i direktor Divizije Downstream NIS-a, Andrej Tučnin, rekao je da će kompanija nastaviti sa kapitalnim ulaganjima uprkos nepovoljnim okolnostima na tržištu, a da su među prioritetima modernizacija Rafinerije nafte Pančevo i razvoj maloprodajne mreže u Srbiji i regionu.

Tučnin je u intervjuu za energetski portal “Balkanmagazin” kazao da se NIS susreo sa brojnim izazovima u poslovanju zbog epidemije COVID-19 i krize na naftom tržištu, ali da je očuvana stabilnost kompanije i stabilnost na domaćem tržištu naftnih derivata.

“Sve vreme vanrednog stanja tržište je bilo uredno snabdeveno, a naši maloprodajni objekti prilagođavali su radno vreme odlukama Vlade Srbije. Očuvali smo stabilnost poslovanja uprkos izazovima sa kojima smo se susreli, pre svega kada je reč o potražnji za gorivom. Radili smo veoma naporno kako bismo ostvarili ciljeve i očuvali smo stabilnost, kako same kompanije, tako i domaćeg tržišta naftnih derivata”, rekao je Tučnin.

On je ocenio da naftna industrija sada posluje u situaciji bez presedana na svetskom tržištu.

“Reč je o dve vrste udara na naftne kompanije: s jedne strane, cena nafte je drastično pala u odnosu na početak godine. Čak 30 odsto je bio pad tokom samo jednog dana u martu, a istovremeno smo suočeni sa padom potražnje i ogromnim viškovima na tržištu. NIS je deo svetskog tržišta i sasvim očekivano kriza je uticala i na nas. April i maj su bili veoma teški za poslovanje, a sada se saobraćaj polako obnavlja i očekujemo da to ima pozitivan efekat i na naš biznis”, rekao je Tučnin.

Prema njegovim rečima, NIS je u prvom kvartalu 2020. godine investirao 7,7 milijardi dinara, a ulaganja će biti nastavljena i u nastavku godine.

Među prioritetima su investicije u oblasti prerade i prometa, odnosno modernizacija Rafinerije nafte Pančevo i maloprodajne mreže.

Prema njegovim rečima, Duboka prerada, kapitalni projekat druge faze modernizacije pančevačke rafinerije, treba da startuje tokom godine.

“Кada startuje ovo postrojenje, naša rafinerija će biti među vodećim evropskim rafinerijama po pokazatelju dubine prerade, 99,2 odsto. Time ćemo dobijati veće količine najvrednijih proizvoda, pre svega dizela. Takođe ćemo započeti domaću proizvodnju naftnog koksa, koji se sada uvozi u Srbiju. Novo postrojenje će nam doneti i brojne ekološke benefite – pre svih prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora. Završetkom ovog projekta Rafinerija u Pančevu biće ispred mnogih u Evropi”, naveo je Tučnin.

On je dodao da je NIS uložio značajna sredstva u projekte zaštite životne sredine, posebno kada je reč o rafineriji. “Danas sa ponosom možemo da kažemo da je pančevačka fabrika “najzelenija” u ovom delu Evrope”, rekao je prvi zamenika generalnog direktora NIS.

“Zahvaljujući stalnim investicijama u modernizaciju prerađivačkih postrojenja, pančevačka rafinerija je postala prvi energetski objekat u Srbiji koji je dobio IPPC dozvolu o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja životne sredine. Ova dozvola ujedno potvrđuje da su svi proizvodni procesi u Rafineriji u potpunosti usklađeni sa najvišim domaćim i evropskim standardima u oblasti zaštite životne sredine”, kazao je Tučnin.

Prema njegovim rečima, NIS će nastaviti i sa modernizacijom maloprodajne mreže, a kompanija upravlja sa više od 400 benzinskih stanica u Srbiji, BiH, Bugarskoj i Rumuniji.

“Prošle godine smo u Srbiji rekonstruisali pet stanica, od kojih su tri stanice od veoma važnog značaja na autoputu, a dve stanice u novom “A” formatu naše kompanije. Ove godine ćemo u julu završiti autoputsku benzinsku stanicu na izlazu iz Novog Sada i rekonstruisati još pet benzinskih stanica. Početkom godine smo otvorili novu stanicu u Koceljevi, a potom su otvorene još dve stanice u Podunavcima i Leskovcu. Do kraja godine planiramo da završimo ukupno šest projekata rekonstrukcije u Srbiji. Reč je o savremenim digitalnim objektima koji uspostavljaju nove standarde u ovoj oblasti i našim potrošačima pružaju unapređeno korisničko iskustvo”, rekao je Tučnin.

Izvor: BIZLife

Foto: NIS