UN: Samo “ZELENOM” energijom u oporavak od KORONAKRIZE

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je države da prestanu da finansiraju ugljen i okrenu se čistim energijama, te da se obavežu da neće graditi nove termoelektrane na ugljen.

Gutereš je govorio na virtualnom samitu o prelazu na čistu energiju na kojem su učestvovali predstavnici 40 zemalja koje predstavljaju 80 posto korišćenja energije i emisija gasova s efektom staklene bašte.

Razgovarali su o koracima za podsticanje privreda, rezanje emisija gasova staklene bašte i kako prilagoditi energetske sisteme klimatskim promjenama.

Kako države pokušavaju da ožive privrede usporene zbog pandemije COVID-19, tako vlada i investitori pozivaju da se paketi za oporavak delimično usredsredee na zelene podsticaje.

Evropska unija i Južna Koreja već su obećale programe oporavka zasnovane na brizi za okolinu.

Gutereš je upozorio da neki ekonomski paketi podstiču kompanije koje se baziraju na fosilnim gorivima, a neke tek žele da krenu sa termoelektranama.

“Ugljenu nema mesta u planovima oporavka od COVID-19”, rekao je Gutereš. Na gotovo svakom tržištu bolje je ulagati u obnovljive energije, a zelena radna mesta i održiv rast su ključni, ocenio je on.

“Troškovi za obnovljive energije poput vetroelektrana i sunčeve energije pali su u poslednjoj deceniji.”

Druga najveća privreda sveta, Kina, inače najveći proizvođač ugljena, najavila je da je spremna na razvoj koji se zasniva na čistoj i niskougljičnoj energiji.

Iako je korišćenje ugljena u padu svuda, naročito u Evropi i Sjedinjenim Državama, a i mnogi su se ulagači povukli iz tog sektora, upotreba ugljena raste u državama u razvoju, koje ističu da im je ugljen potreban za privredni rast.

ISTORIJSKI ZAKON: Nemačka napušta ugalj i zatvara nuklearke


Izvor: Index

Foto: Pixabay