Uprkos sankcijama izvoz ruskog gasa sve veći

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ruski gasni gigant Gasprom, prema najnovijim, podacima pokrio je u 2017. godini skoro 40 odsto ukupnih potreba Evrope za gasom. Razlog za toliki udeo je i niža cene gasa koju je rusko tržište ponudilo, zbog povećane kupovina Evrope iz SAD i Katara.

Da uprkos sankcijama SAD i zapada udeo ruskog gasa u Evropi nastavlja da raste, potvrdio je nedavno i Aleksej Miler, prvi čovek Gasproma, istakavši da je u 2017. godini eksploatacija gasa porasla za 12 odsto.

Ukupno na 471 milijardu kubika, a izvoz u Evropu uvećan je za osam procenta i dostigao je skoro 200 milijardi kubika godišnje.

U prilog ovoj priči i najnovija studija koju je ovih dana objavilo Savetodavno veće evropskih nauka koja pokazuje da je malo nade da će gas iz škriljaca pomoći Evropi da postane energetski nezavisna.

Kao i Evropi, teško da prirodni tečni gas može da porkije i potrebe Srbije, bez obzira na nedavni poziv Atine da s 20 odsto učestvujemo u zajedničkom poslu gradeći novi terminala za ovaj gas u Aleksandropoplisu.

Ovo je tim pre interesantnije, ako se zna da ni Evropa ne koristi već izgrađene terminale za prirodni tečni gas u Estoniji, gde bi trebalo da dođe američki gas. A za prirodni tečni gas s Grcima se još ne zna ni čiji bi gas stizao u Aleksandropulos, niti po kojoj ceni.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Piše: Jelena Stojanović