Životna sredina u Srbiji: Manjak novca i političke volje (VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay/Koalicija 27/ Siniša Obrenić

Stanje životne sredine u Srbiji u svim aspektima zahteva ulaganje daleko više novca, a samim tim i više političke volje – jedan je od ključnih zaključaka najnovijeg “Izveštaja iz senke” Koalicije 27, koja prati i objavljuje kritički osvrt na napredak Srbije u pripremama za pregovore o članstvu u Evropskoj uniji u delu koji se odnosi na Poglavlje 27, to jest životnu sredinu.

“Izveštaj o (ne)napretku”, kako je nazvano ovogodišnje izdanje, promovisan je na tribini održanoj u Botaničkoj bašti Jevremovac u Beogradu, uz učešće Ivana Karića, državnog sekretara u Ministarstvu zaštite životne sredine, Antoana Avinjona, menadžera programa za životnu sredinu u Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji i predstavnika 11 organizacija civilnog društva udruženih u Koaliciju 27.


 

Izveštaj obuhvata oblasti zagađenja vazduha, upravljanje otpadom, zagađenje voda, zaštitu prirode, industrijska zagađenja, upravljanje hemikalijama, buku i klimatske promene. Jedna, a verovatno i najvažnija, zajednička nit koja karakterište nesklad između stvarnih potreba za hitnim investicijama i izostanka bitnijeg napretka u bilo kojoj od navedenih oblasti jeste neadekvatno finansiranje. Stoga je fokus današnje promocije bio usmeren na razmenu stavova o nedovoljnoj naplati sredstava od zagađivača, nenamenskom trošenju novca koji se prikupi, nedovoljnoj transparentnosti u investiranju iznosa koji preostane i, konačno, manjku kapaciteta, to jest projekata neophodnih za mobilisanje više novca dostupnih iz evropskih i fondova drugih međunarodnih razvojnih partnera.

 


Duška Dimović, koja je ispred regionalne kancelarije Svetske organizacije za prirodu (WWF) predstavila najvažnije nalaze izveštaja u ime Koalicije 27, istakla je kao veliku zabludu rašireno mišljenje da je finansiranje žaštite životne sredine skupo i da Srbija sada ne može da si priušti neophodne investicije.

“Cenu nebrige o životnoj sredini već plaćamo i to skupo – od troškova lečenja i čak preuranjenih smrti zbog zagađenog vazduha, do izostanka s posla zbog bolesti i gubitka dohotka, od gubitka biodiverziteta do klimatskih promena i prirodnih katastrofa. Ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji!” , zaključila je Dimovićeva. 

Ona je pozvala Vladu, lokalne samouprave, nevladine organizacije i međunarodne razvojne partnere na intenzivnije angažovanje u ovoj oblasti.

 

Snimak konferencije dostupan je na linku:


"Poglavlje 27 u Srbiji: Izveštaj o (ne)napretku".

Predstavljanje "Poglavlje 27 u Srbiji: Izveštaj o (ne)napretku".Izveštaj iz senke za poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promene.#Koalicija27 #K27 #uživo

Posted by Jedan stepen Srbija on понедељак 14. мај 2018.

 

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay/Koalicija 27/ Siniša Obrenić