Da li znate koje je najkreativnije žensko ime?

PinterestFacebookTwitterShare

Događaj godine u kreativnoj industriji je definitivno festival u Kanu (Cannes Lions). Ako se bavite advertajzingom, ovaj međunarodni festival kreativnosti je mesto na kom bi trebalo da budete. Ako imate sreće, bićete tamo da „ulovite“ Lava i donesete ga nazad u svoju agenciju.

Ali kako „uloviti“ Lava?  O ovome je bilo reči na jednom od najboljih seminara na ovogodišnjem festivalu pod nazivom „Cracking the code of creativity“ koji su organizovel agencije RazorFish i Contagious.

To je bio zajednički eksperiment usmeren na istraživanje da li bi se nauka o podacima mogla koristiti da se uoče šeme u nagrađivanoj kreativnosti u Kanu .

Pre samo nekoliko godina postojala je tradicija da agencije probaju tik pre Kanskih predviđanja da pogode, šeme kod pobednika. „Kako dobiti Lava“, „u čemu je trik“, „šta im se dopada“ i slično.

RazorFish tim je uradio upravo to. Iskoristili su Kansku arhivu, uporedili sve podatke, i dobili neke vrlo interesantne reultate.

Cannes_Lions2

Opseg analize je obuhvatio više od milijardu jedinica podataka koje sačinjava 100 miliona linija meta-podataka, uključujući 294 miliona reči u prijavama od 260.000 pojedinaca koji rade u 40.000 agencija, a osvojili su preko 15.000 lavova!

Dobili su i neke zanimljive činjenice, kao na primer tu da je najkreativnija nacija na svetu Novi Zeland, najkreativnije muško ime Marčelo, a žensko Veronika, i da su statističke šanse osvajanja glavne nagrade u Kanu zapanjujućih 0.7%.

Ono što je takođe bilo interesantno je da, kada se pogledaju cene i budžeti, ispostavilo se da nema korelacije između bogatstva na nacionalnoj skali i kreativnog proizvoda.

Glavni zaključak je bio taj da kreativnost nije isključivo proizvod onih koji imaju neograničene budžete i sredstva.

Takođe su pokrili odnose između klijenata i agencija. Možda je najjači uvid, ipak, bio taj da agencije i klijenti koji se drže zajedno zapravo iskuse ponovne nalete kreativnih snaga. U stvari, kada agencija i klijent sarađuju 10 i više godina, procenat uspeha im se duplira.

Na kraju su predstavili pravila ponašanja za kreativnost… jednostavne kreativne principe koje agencije i klijenti mogu da prate kako bi dostigli velike stvari:

  1. NEMA VIŠE IZGOVORA / budžet, lokacija, kompanija ili klijent nisu bitni – svakome je dostupna kreativnost
  1. INVESTIRAJTE U VEZE / Dobra kreativnost možda nema novčanu cenu, ali potrebno je investirati vreme, hrabrost i poverenje
  1. ZABORAVITE PRIMADONE / Kreativnost je odraz kompanijske kulture – neka vaša bude otvorena, inkluzivna i oslobođena ega
  1. LEPO SE DRUŽITE SA OSTALIMA / Moderna kreativnost zahteva saradnju, internu i eksternu, tako da se pobrinite da poznajete svoje snage i da umete da ih iskoristite
  1. SUOČITE SE SA ČINJENICAMA / Saberite sve podatke da biste otkrili važne istine zbog kojih vredi krenuti u akciju

Izvor: BIZLIfe

Piše: Milica Trnavac