Provokacija u Maskovom stilu: Tesla izbacila liniju satenskih ŠORTSEVA (FOTO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta AP

Nakon što je nadmašila Toyota Motor po tržišnoj vrednosti te postala najvredniji proizvođač automobila u svetu, kompanija Tesla našla je vremena i da kreira liniju satenskih šortseva.

„Limitirana serija kratkih šortseva sada je dostupna“, objavio je na Tviteru direktor kompanije Ilon Mask.


Crveni satenski šorts sa zlatnim detaljima prodaje se na sajtu Tesle po ceni od 69,420 dolara, a cela linija rasprodata je neverovatnom brzinom.

Klađenje na propast neke kompanije, odnosno na pad vrednosti akcija, nije novost, ali je nešto što oduvek izuzetno nervira Ilona Maska.

Prezir prema short sell trejderima (špekulantima) više puta je javno izražavao. Na Tviteru je 2018. godine napisao da to što oni rade treba da bude nezakonito, a svojevremeno je velikom kritičaru Tesle, hedž fond menadžeru Dejvidu Ajnhornu kao provokaciju poslao paket šortseva.


Tako da se i ova specijalna linija Teslinih šortseva može protumačiti kao provokacija short sell trejderima zbog nikad boljih rezultata ove kompanije.

Short sell trgovci zarađuju na padu cena. Oni akcije koje ne poseduju (pozajmljene akcije) prodaju na otvorenom tržištu, a zatim identičan broj istih akcija kupuju i vraćaju vlasniku na neki kasnije ugovoreni datum. Njihov cilj je da akcije koje su prvo prodali kupe za manji iznos nego kada su ih prodali i da razliku pretvore u svoj profit.

Proizvođač automobila iz Silicijumske doline ima mnogo razloga za slavlje. Ove godine se vrednost akcija Tesle gotovo utrostručila na nešto više od 1.200 dolara po akciji, a u drugom kvartalu Tesla je prodala više od 90.000 svojih električnih automobila, prkoseći trendu opadanja prodaje drugim proizvođačima automobila zbog koronakrize.

Izvor: BIZLife

Foto: Beta AP