Bitka za Košutnjak: Beograđani protiv seče 19 ha šume u kompleksu “Avala filma” (FOTO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BIZLife

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda stavio je na rani javni uvid elaborat povodom izrade plana detaljne regulacije za kompleks Avala filma na Čukarici. Dokument otkriva da je za taj predeo na Košutnjaku predložena seča velikog dela šume, mada postoji i “minimalni procenat” zelenih površina na parcelama za gradnju.

Zelena stranka: Plan za ekocid u izletištu Košutnjak

Zelena stranka nedavno je upozorila da se u beogradskom izletištu Košutnjak sprema seča šume na 19 hektara radi izgradnje stambeno-poslovnih objekata.

Predstavnici te stranke su uvidom u novi Plan detaljne regulacije ustanovili da je izgradnja planirana na 86,8 hektara, od čega na 26,8 hektara šume.

Tim planom je predviđena seča čak 19 hektara šuma i na toj površini izgradnja objekata s “prosečno” pet spratova.

Pored toga, na 4,5 hektara pod šumom planirana je izgradnja privatnog sportskog kompleksa, saopštila je Zelena stranka i dodala da će, ako se taj plan sprovede, na tom prostoru će ostati svega sedam hektara šume.

“Avala Studios u okviru projekta obnove ne ugrožava zelene površine”

U Avala Studios-u kažu da obuhvat Plana detaljne regulacije iznosi okvirno 80 ha, dok se izgradnja studijskog kapaciteta za Avala Studios, područje RTS-a i novog stambenog dela, planira na površini od oko 40 ha. Preostala površina u obuhvatu Plana sastoji se najvećim delom od postojećih obrazovno-vaspitnih i sportskih institucija, kao i zelenih površina.

U saopštenju se ističe i da su postojeće zelene površine u obuhvatu Plana u celosti su nepristupačne i zagađene, ali i neuslovne su za korišćenje.


„Prisutna je velika količina otpada, pešačka staza je obrasla u korovsko rastinje, sugrađani ne koriste taj potez za šetnju i boravak u prirodnom okruženju, jer nije bezbedno, već borave i obavljaju fizičke aktivnosti preko puta, u parku Košutnjak. Unutar ovog područja nalazi se nelegalno naselje i nelegalna betonska baza.“

„Najvredniji deo zelenih površina na ovom prostoru, koji zauzima 7 ha, biće sačuvan, kako bismo građanima omogućili nesmetano uživanje u prirodi na prostranom i čistom mestu“, ističe je generalni direktor kompanije Avala Studios, Peter Dajko.

Avala film, kao nacionalni projekat nekadašnje FNRJ davne 1946.godine, već po osnivanju je dobio pravo na korišćenje zemljišta. Međutim, po odlasku u stečaj, zadržao je svoje pravo korišćenja, koje je novi vlasnik, odnosno Avala Studios otkupio i kao novi vlasnik postao naslednik tog prava, dodaje se u saopštenju.


„Mi u Avala Studiosu smatramo da je ovo zemljište dragoceno i da predstavlja pravo srpsko nacionalno blago. Zato, uprkos činjenici da ove zelene površine nisu dovoljno kvalitetne, obavezujemo se da ćemo za svako drvo koje bude moralo da bude uklonjeno, zasaditi nova tri stabla, na lokacijama koje će biti dostupne i vidljive za javnost“, dodaje generalni direktor kompanije Avala Studios, Peter Dajko.

“Bitka za Košutnjak”

Građani primedbe i sugestije mogu da dostave do 13. jula. Pokret Ne davimo Beograd počeo je da prikuplja primedbe na plan razvoja na području „Avala filma“.


Juče je održan i prvi protestni skup protiv najavljene urbanizacije Košutnjaka i pretvaranja zelenih površina u stambene komplekse.Izvor: BIZLife

Foto: BIZLife

Komentari 2

  1. Borisav Pantelić

    Izričito sam protiv seče i najmanjeg drveta u Beogradu.Vandali na vlasti su psihopate koje mrze drvo i već su unakazili grad neplanskom sečom.Svako drvo je vredno isto koliko i ljudski život.

  2. Pingback: Evropa Nostra Srbija: Odmah OBUSTAVITI plan seče Košutnjaka - Bizlife.rs