Konačna odluka: RUŠI se objekat s Pikasovim muralima (FOTO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Printscreen/Youtube

Nakon nekoliko godina odlaganja, zvanično je odlučeno da će zgrada Y-Block u Oslu biti srušena.

Objekat star 51 godinu pretrpeo je znatna oštećenja 2011. godine nakon što je auto bomba potresla centar Osla.

Ova kancelarijska zgrada Vlade Norveške godinama stoji kao bolan podsetnik na teroristički napad, koji je zapamćen kao najužasniji u modernoj istoriji Norveške. Zvaničnici su nakon nekoliko godina odlaganja ipak odlučili da je zgradi došao kraj.


Ipak, stručnjaci navode da je ovaj objekat „spomenik od značaja za čitavu Evropu“, piše Gradnja.

Ova specifična građevina zvana Y-Block nastala je 1969. godine, prema projektu arhitekte Erlinga Viksjoa, a najveća specifičnost je u tome da njenu fasadu krase dva murala koja su delo Pabla Pikasa i norveškog umetnika Nesjara.

Jedan je u formi monumentalnog reljefa na betonskoj fasadi i nosi naziv Ribar, dok se drugi manji mural, nazvan Galeb, nalazi u predvorju objekta.

Vladini zvaničnici su dali obećanje da će murali biti sačuvani i premešteni na drugu lokaciju. Međutim, oni koji se bore za zaštitu spomenika kulture smatraju da bi i sam objekat trebalo da bude spašen.

Jedini Pikaso koji se može videti na otvorenom

Tokom 2015. godine organizacija Europa Nostra je Y-Block uvrstila u uži izbor za sedam najugroženijih umetničkih dela u Evropi.

Između ostalog, iako su Pikaso i Nesjar sarađivali na mnogobrojnim projektima širom sveta, mural Ribar i mural na Arhitektonskom fakultetu u Barseloni jedina su njihova dela koja se mogu videti u javnosti, odnosno u otvorenom prostoru.

Sa druge strane Pikaso administracija, organizacija koja nadgleda ogromno nasleđe umetnika, takođe je u početku bila skeptična prema ideji rušenja objekta ali je prema navodima Timesa tokom vremena ublažila svoj stav.

Izvor: Gradnja

Foto: Printscreen/Youtube