Ovo je POBEDNIČKO rešenje za stadion FK Crvena Zvezda (FOTO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: crvenazvezdafk.com

Na nedavno održanom pozivnom konkursu za rekonstrukciju stadiona FK Crvena Zvezda u kategoriji A – Rekonstrukcija stadiona sa zadržavanjem atletske staze, kao najviše nagrade dodeljene su dve jednakovredne nagrade.

Jednu od njih potpisuje srpsko-italijanski autorski tim koji se sastoji od firmi IES d.o.o. – Infrastructure Engineering Services, Italferr S.p.A. i CREW – Cremonesi Workshop S.r.l. čije rešenje ovaj put predstavljamo.

Koncept koji predlažu autori predviđa paralelno razvijanje stadiona s okružem kao jedinstvenog sportskog i komercijalog sistema sa primarnim ciljem ojačavanja FK Crvene Zvezde kao brenda, piše portal Gradnja.

Kičma ove zone je javna promenada koja povezuje severnu i južnu stranu područja, dok je centralna i atraktivna tačka master plana stadion – novi gradski reper. Master plan ove zone, pored stadiona, predviđa još i objekte sportskog sadržaja, šoping centre s lokalima za izdavanje, poslovne prostore u okviru rekonstruisane zgrade Sportskog društva, trgove i javne prostore za odmor i rekreaciju na otvorenom kao i parkinge povećanog kapaciteta.

Primenom principa “landscape arhitekture” ostvarena je velika bruto razvijena građevinska površina izgrađene strukture uz veoma nizak indeks zauzetosti na parceli pri čemu je dobro iskorišćen i tržišni potencijal ove lokacije, ali i potencijal za pružanje kvalitetnih rekreativnih aktivnosti na otvorenom.


Pri koncipiranju rekonstrukcije samog stadiona od izuzetne je važnosti bilo da se jak identitet Crvene Zvezde još više naglasi kroz novu formu i funkciju, a da se pri tom zadrži prepoznatljivi duh mesta koju postojeći stadion već poseduje. Zato su autori odlučili da zadrže prepoznatljiv tunel putem kojeg igrači pristupaju terenu, da ga rekonstruišu, prošire i ostvare toplu vezu između tunela i svlačionica za igrače.

Takođe, izuzetna pažnja je posvećena unutrašnjosti stadiona tj. tribinama. Neprekinutost tribina od izuzetnog je značaja za formiranje kontinualnih koreografija i to nije narušeno konkursnim rešenjem. Zadržana je i specifična forma stadiona, odnosno novoformirana envelopa ne teži da ujednači formu stadiona, već da se zapad i dalje ističe kao dominanta.

Autori su odlučili da zadrže prepoznatljiv tunel putem kojeg igrači pristupaju terenu, da ga rekonstruišu i prošire.

Izvor: Gradnja

Foto: crvenazvezdafk.com

Komentari 2

  1. Neša

    Nemogu da verujem ako smo glupi gledajmo druge engleska koliko imaju stadiona sa atletskom stazom kraj

  2. Jovke

    I naravno 10000 mesta manje. Bruka, od svetskog prvaka pravite regionalni klub, Pa. Maksimir ce primati vise ljudi, skinite atletsku stazu bar da ostane sa istim brojem gledalaca.