PROPAO projekat “Zagrebački Menhetn”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Odbornici zagrebačke Gradske skupštine većinom glasova su odbacili predlog gradonačelnika Milana Bandića o izmenama Generalnog urbanističkog plana (GUP), koji predviđa sporne prenamene gradskog zemljišta za projekat “zagrebačkog Menhetna”.

Posle višednevnog natezanja odbornika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Bandićeve stranke u vezi izmena GUP, koje su izazvale protivljenje opozicije, urbanista i javnosti, odbornci HDZ glasali su protiv i tako zajedno sa opozicijom srušili gradonačelnikov predlog.

Bandić je sa saradnicima prošle godine posetio Dubai, gde je potpisao Memorandum o razumevanju između Grada Zagreba i firme Eagle Hills o gradnji projekta “Zagreb city”, u javnosti poznatijeg kao “zagrebački Menhetn”.

Kompanija Eagle Hills je investor projekta “Beograd na vodi”.

Hrvatski mediji ocenjuju da je sada neizvesno šta će se događati na nacionalnom nivou budući da poslanici Bandićeve stranke čine deo parlamentrane većine.

Bandić se u poslednje vreme se suočava s talasom protesta zbog načina na koji vodi grad, na čijem je čelu već gotovo neprekidno 20 godina.

U oktobru 2018. na sudu u Zagrebu počelo je suđenje Bandiću, njegovim saradnicima i poslovnim partnerima iz gradskih firmi koji se u aferi “Agram” terete za korupciju tešku oko tri miliona evra.

Svi optuženi, uglavnom bivši i sadašnji vodeći ljudi gradske uprave i zagrebačkog holdinga, kao i dva trgovačka društva, izjasnili su se da se ne osećaju krivim za više krivičnih dela korupcije.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay