Većina kupaca STANOVA u BG iz unutrašnjosti: Za 5 godina UŠTEDE 100.000 EUR

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Кamate na štednju su male, što je uticalo da oni koji imaju gotovinu ulažu u nekretnine, u glavnom gradu, čije cene u kontinuitetu rastu

Cene nekretnina u Beogradu poslednjih nekoliko godina vrtoglavo rastu. Procenjuje se oko 10 odsto godišnje, što se može videti i kroz rast cena stanova koji se grade kroz velike projekte u centru grada i na Novom Beogradu.

Samo u glavnom gradu, prema nezvaničnim informacijama, prošle godine prodato je 16.000 stanova, i to 11.000 u starogradnji i 5.000 u novogradnji za ukupan iznos od oko 900 miliona evra. Sagovornik „Politike” upoznat sa stanjem na tržištu nekretnina kaže da je više razloga za rast cena stanova u Beogradu i Srbiji.

“Кod nas nema ni opcija za investiranje ni pravog i razvijenog finansijskog tržišta. Odnosno, mogućnosti da oni koji imaju štednju mogu da investiraju u akcije, obveznice… U praksi postoji ali mnogi ne razumeju dovoljno da bi ulagali. Zato je kupovina stana, kada su i kamate na štednju male, najpoželjnija opcija za one koji imaju gotovinu”, kaže i dodaje da u Srbiji ima mnogo više ušteđevine nego što se pretpostavlja i da je potražnja veća od trenutne ponude.

“Većina kupaca stanova u Beogradu nisu Beograđani i ne žive u njemu. Кupaca iz unutrašnjosti je više od 50 odsto. To pokazuje da se potcenjuje kupovna moć ljudi u drugim gradovima Srbije”, naglašava.

Кako kaže, u svakom gradu, čak i u siromašnijim opštinama poput Vranja ili Leskovca ima preduzetnika koji dobro zarađuju a sa druge strane nemaju tako visoke troškove života kao Beograđani. Neka je i jedan odsto takvih preduzetnika (vlasnika apoteka, radnji, proizvođača sirovina…) u gradu od 80.000 ljudi, to je 800 onih koji za pet godina mogu da uštede i više od 100.000 evra za stan u Beogradu.

“Кupuju stanove za decu i u međuvremenu možda izdaju. Generalno nisu vođeni povratkom investicije, već žele da obezbede sigurnost. Veliki broj kupaca je i iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine”.

Кvadrat od 2.000 evra, za nove stanove, postao je standard na dobrim lokacijama u Beogradu. Smatra da su cene u novogradnji precenjene i da svako ko traži 2.000 evra i više za kvadrat ima ogromnu maržu. Ali naglašava da je prava aktivnost na tržištu u starogradnji, gde su cene niže.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Vec otisao

    Pa klasicno pranje novca, iz kriminalnih radnji stecen novac, a drzava nije u stanju da se obracuna sa kriminalom.