Zemljište NBG buvljaka prodato Kopernikusu, Lidlu izmakla lokacija

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Parcela u Bloku 43 u Novom Beogradu, na kojoj se trenutno nalazi otvoreni tržni centar, popularni „Buvljak“, prodata je danas kompaniji „Kopernikus“ za 20 miliona evra, potvrdila je kompanija Kopernikus.

Početna cena zemljišta površine 20.500 kvadratnih metara (2,05 hektara) bila je 14,2 miliona evra, a „Kopernikus“ je na javnom nadmetanju pobedio kompaniju „Lidl“.

Novi vlasnik će na parceli moći da izgradi objekte ukupne površine 65.300 kvadratnih metara. Ranije je bilo reči o tome da će tu biti gradnja komercijalnog objekta, odnosno poslovni sadržaji ali i stambene zgrade, s tim da stambena namena može biti zastupljena najviše 80 odsto.

Svakako, za sve što se bude gradilo na ovoj lokaciji saglasnost će davati Кomisija za planove Skupštine Grada Beograda.

Kako je rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, pored prihoda od prodatog zemljišta, u budžet grada biće uplaćen i doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta koji će investitoru biti obračunat u postupku pribavljanja građevinske dozvole.

„Za učešće na licitaciji prijavila su se tri zainteresovana investitora, a najveću ponudu za lokaciju od dva hektara dalo je preduzeće čija je pretežna delatnost izgradnja stambenih i nestambenih zgrada“, rekao je Vesić.

Podsetimo, „Kopernikus“ je krajem prošle godine prodao kablovskog operatera u svom vlasništvu, „Kopernikus teknolodži“, kompaniji „Telekom Srbija“ za 200 miliona evra, da bi nedugo zatim kupio televizije „Prva“ i O2 za 180 miliona evra.

Nadležni su sadašnjem Buvljaku već pronašli i novu lokaciju. Podsetimo, prvo se govorilo kako će se buvljak preseliti iza Bloka 45, kod naselja Dr Ivan Ribar, ali je došlo je do promene planova pa će najveća gradska tržnica završiti iza Novog bežanijskog groblja, u neposrednoj blizini Kvantaša, odnosno „Veletržnice Beograd“.

Otvoreni tržni centar počeo je da radi 1994. godine.

Izvor: BIZLife/Telegraf/Blic

Foto: Pixabay

Komentari 2

  1. Radoje Milosavljevic

    E,ovako se postaje partijski biznismen.

  2. Zlaja

    Mislite sns bratija kupila zemljiste novcem sa Kajmanskih
    ostrva.