Generali i “Novak Đoković Fondacija” podržavaju razvoj dečijeg potencijala

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Generali osiguranje

Maja 2018. godine Generali Osiguranje Srbija priključilo se velikoj, globalnoj inicijativi Generali grupe „The Human Safety Net”, usmerenoj na zaštitu i unapređenje života ljudi izvan okvira svakodnevnog poslovanja.

Do sada je na nivou Grupe u pružanje podrške osetljivim grupama uloženo osam miliona evra, kroz tri programa: za porodice, za startap preduzeća izbeglica i za novorođenčad.

Generali Osiguranje Srbija je izabralo da sprovodi program za porodice, kojim želi da promoviše pravo sve dece na jednake životne šanse. Važnu ulogu u tome ima partner Generalija u sprovođenju inicijative ‒ “Novak Đoković Fondacija”, koja aktivno radi na ranom razvoju dece u okviru programa „Podrška, ne perfekcija”.

„Srećan sam što smo za sprovođenje programa u Srbiji našli partnera koji ima isti cilj. “Novak Đoković Fondacija” se svojim projektom ’Podrška, ne perfekcija’ zalaže za iste vrednosti i uspešno pomaže roditeljima da svojoj deci obezbede bolje šanse u životu. Drago mi je što imamo priliku da zajedno doprinesemo da mlade generacije u Srbiji dostignu svoj puni potencijal”, rekao je predsednik Izvršnog odbora Generali Osiguranja Srbija Dragan Filipović. „Aktivnosti koje preduzimamo zajedno sa “Novak Đoković Fondacija” i energija koju ulažemo pomoći će da obezbedimo bolju budućnost dece u Srbiji”, dodao je.


Cilj programa „Podrška, ne perfekcija” jeste da roditeljima, hraniteljima i starateljima dece uzrasta do šest godina pruži znanja, veštine i podršku u obavljanju najtežeg i najvažnijeg posla ‒ razvoja dečjeg potencijala.

Prvi zajednički ciklus radionica, koji je u novembru 2018. godine počeo u devet opština u Srbiji, do sada je obuhvatio više od 350 roditelja, hranitelja i staratelja.

Krajem februara, sa roditeljima koji su pohađali radionicu u Beogradu svoje dileme o vaspitanju dece podelili su najbolji teniser sveta Novak Đoković i globalna direktorka “Novak Đoković Fondacija” Jelena Đoković.

„Prvi put sam imao priliku da aktivno učestvujem u ovakvoj radionici i da delim iskustva sa ostalim roditeljima i zaista sam uživao. Mnogo toga sam naučio u odnosu sa svojom decom, ali vidim da još mnogo treba da učim i budem otvorenog uma. Ovakva okupljanja mi pomažu da razvijam svoje veštine kao roditelj”, rekao je Novak Đoković i dodao: „Mi prirodno imamo roditeljski instinkt i najbolje znamo kako ćemo sa svojom decom. Ne postoji univerzalno uputstvo koje može da se primeni na svako dete. Zato je dragocen razgovor sa stručnim licima koja su posvećena svom poslu.”

„Svima nama koji smo u ulozi mame ili tate neophodna je pomoć. Verujem da većina nas misli da je naša uloga da deci omogućimo da budu bolja od nas i da nemaju probleme koje smo mi imali, ali nije tako. Ovakvi programi nam pomažu da shvatimo da je najveći zadatak nas, roditelja, da decu volimo i osnažimo”, naglasila je Jelena Đoković.


Program „Podrška, ne perfekcija” sastoji se od deset radionica, u okviru kojih se obrađuju raznovrsne teme u vezi sa odgajanjem dece: građenje konstruktivnog odnosa sa decom, reagovanje na napade ljutnje, efikasno zahtevanje, uspostavljanje delotvornog sistema nagrađivanja, karakteristike dobrih, logičnih posledica dečjeg ponašanja, izdvajanje vremena za pozitivnu pažnju i druge.

Da bi roditelji mogli nesmetano da učestvuju u radionicama, u terminima održavanja obuke organizovano je čuvanje dece u obližnjim vrtićima.

Zaposleni u Generali Osiguranju Srbija pružaju punu podršku sprovođenju programa i kroz volonterske aktivnosti doprinose izgradnji prave mreže podrške za buduće generacije. Zaposleni širom Srbije pružaju volontersku pomoć stručnjacima koji vode radionice i vaspitačima koji rade sa decom.

„Budući da se radi o deci različitog uzrasta, bio je pravi izazov osmisliti aktivnosti koje bi im svima držale pažnju. Malo boje, poneka plastična čaša, malo sirćeta i hop – evo vulkana! Sreća i radost na licima mališana ‒ ima li nešto lepše?”, utisci su Slađane Ćuk, direktorke Sektora za procenu i likvidaciju šteta dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja Generali Osiguranja Srbija.

U toku je drugi zajednički ciklus radionica za roditelje u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Obrenovcu, Šapcu, Pančevu, Kovačici i Smederevu, a od jeseni će se program proširiti i na druge gradove u Srbiji.

Izvor: BIZLife magazin

Foto: Generali osiguranje