Pogrešno tumačenje “švajcarske formule”: Penzije “ne kače” poslednje povećanje plata

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije upozorilo je da se u javnosti pogrešno tumači novousvojen način usklađivanja penzija, po tzv. „švajcarskoj formuli“.

Kako se navodi u saopštenju tog udruženja, zakon jasno porpisuje kako se i u odnosu na koji vremenski period usklađuju penzije.

Navode da će se prema odredbama zakona usklađivanje penzija vršiti jednom godišnje i to počev od januara sledeće godine u procentu koji predstavlja zbir polovine procenta promene potrošačkih cena i polovine procenta promene prosečne zarade bez poreza i doprinosa.

Usklađivanje penzije vrši se na osnovu podataka organa nadležnog za poslove statistike o promeni prosečne zarade bez poreza i doprinosa zaposlenih na teritoriji Srbije i promeni potrošačkih cena za period od 12 meseci računajući unazad počev od meseca juna prethodne kalendarske godine, u odnosu na period od 12 meseci koji prethodi navedenom periodu.

To znači, kako dalje navode, da će penzioneri prvu usklađenu penziju primiti u februaru sledeće godine, ali i da u nju neće ući povećanje plata s kraja 2019. godine.

Na osnovu usvojenih zakonskih odredbi, usklađivanje penzija u 2020. godini će biti izvršeno sa januarskom penzijom koja se isplaćuje u februaru 2020. godine tako što će penzije biti usklađene sa polovinom rasta cena i polovinom rasta zarada u periodu od juna 2018. godine do juna 2019. godine.

Na takav način, rast cena i zarada u drugoj polovini 2019. godine neće biti uračunat u formulu za usklađivanje penzija u sledećoj,  već tek u 2021. godini.

Podsećaju da su penzije do decembra usklađivane u kraćem vremenskom periodu od formule koja je tek usvojena.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Komentari 2

  1. Milan

    Ubijanje penzionera

    • Ibojka banic

      Nisam baba Vanga ,ali tacno sam znala da ce opet penzioneri biti izigrani.Nisam ni do sad ,al.od sad ni toliko podrzati i dati svoj glas ni kome u ovoj usranoj drzavi.