Wiener Städtische osiguranje pokrovitelj programa „Šta kustosiranje može/treba da bude?“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Kompanija „Wiener Städtische osiguranje“ je generalni pokrovitelj prvog međunarodnog kustoskog programa pod nazivom „Šta kustosiranje može/treba da bude?“ (What Could/Should Curating Do? / WCSCD) pokrenutog u Beogradu sa ciljem edukacije mladih kustosa iz zemlje i regiona.

Kako je saopšteno, u kustoskom projektu prepoznata je važnost programa kao edukativne platforme za obrazovanje i usavršavanje mladih kustosa i kulturnih radnika.

„Značaj podrške savremenoj umetnosti od strane privatnog sektora ne ogleda se samo kroz umetničko tržište, već i kroz podršku edukativnog programa poput WCSCD, što predstavlja snažan temelj za uspostavljanje i jačanje različitih struktura unutar lokalne umetničke scene i njene aktuelizacije u globalnom kontekstu“, navodi se u saopštenju.

Podrškom projektu za obrazovanje mladih kustosa „Wiener Städtische“ nastavlja da razvija projekat „Wiener Art“ posvećen savremenoj umetnosti.

Projekat je pokrenut pre sedam godina, kako bi podstakao umetničko stvaralaštvo u Srbiji, ali i da kroz niz inicijativa i aktivnosti pruži podršku savremenoj umetnosti.

„Wiener Städtische“ je jedina osiguravajuća kompanija u Srbiji koja ima kolekciju dela savremene srpske umetnosti. Jedinstvenu kolekciju čine umetničke slike, crteži, skulpture, grafike, fotografije i svetlosne instalacije, a sastoji se od više od 450 dela više od 75 umetnika.

U sklopu generalnog pokroviteljstva biće organizovana radionica na kojoj će polaznice škole za mlade kustose, imati prilike da se detaljnije upoznaju sa kolekcijom kompanije i u razgovoru sa kustosima i umetnicima saznaju više o delima savremene umetnosti koja čine Wiener kolekciju.

„Wiener Städtische osiguranje“ posluje u Srbiji od 2003. godine. Sa više od 1.200 zaposlenih u više od 40 gradova širom Srbije, kompanija je jedan od lidera na tržištu. Ima sveobuhvatnu ponudu osiguranja namenjenih građanima i privredi. Deo je „Vienna Insurance grupe“ (VIG), vodeće austrijske osiguravajuće kompanije i lidera u u centralnoj i istočnoj Evropi, sa tradicijom dugom skoro dva veka. VIG posluje u 25 zemalja i ima više od 25 000 zaposlenih.

O programu Šta kustosiranje može/treba da bude? (WCSCD)

Šta kustosiranje može/treba da bude? (WCSCD) je međunarodni kustoski program iniciran od strane Biljane Ćirić, nezavisne kustoskinje koja živi i radi na relaciji Šangaj-Beograd. Projekat je zamišljen kao tromesečna kustoska laboratorija koja pruža teorijska i praktična znanja o kustosiranju, osmišljavanju i kreiranju izložbi, od ideje do realizacije.

Namera projekta je da osnaži mladu generaciju kustosa i stručnjaka akumuliranjem znanja i uspostavljanjem nove mreže i partnerstva kroz program. Program za 2018. godinu čine predavanja mentora – direktora muzeja, kustosa i teoretičara koji su zbog svoje prakse i specifične orijentacije jedni od najistaknutijih stručnjaka u oblasti kulture i savremene umetnosti na globalnom nivou.

Program je takođe struktuiran kao nezavisna inicijativa uz podršku lokalnih i institucionalnih partnera koji su doprineli razvoju projekta na različite načine.

Više informacija o programu i aktivnostima WCSCD možete naći na sledećem linku https://www.facebook.com/pg/whatcscdo/about/?ref=page_internal

Izvor: BIZLife

Foto: Promo

Piše: T. K.