100 posto eko-kese iz Srbije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U Srbiji bi u narednih nekoliko meseci trebalo da počne proizvodnja potpuno biorazgradivih kesa, po trentuno najmodernijoj tehnologiji.

Istovremeno će građani Gornjeg Milanovca, upravo u takvim kesama, odvajati i sakupljati organske otpatke iz svog domaćinstva. A opština će na kraju dobiti kompast, đubrivo spremno za prodaju.

Oba projekta deo su saradnje Privredne komore Srbije sa italijanskom kompanijom Novamont, koja je najveći proizvođač potpuno razgradivih kesa u Evropi.

Oni su nosioci potpuno nove tehnologije proizvodnje biorazgradivog granulata od skroba, objašnjava Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku industriju Privredne komore Srbije.

Trenutno se u Srbiji proizvode biorazgradive kese koje se razgrađuju uz dodatak aditiva i one se razgrađuju do najsitnijih čestica, a ove potpuno nestaju. Deo neše saradnje je pilot projekat sa lokalnom samoupravom koja ima do 50.000 stanovnika, i to će biti Gornji Milanovac.

Domaćinstva će separirati biorazgradiv otpad, on će biti odnošen u kompostno skladište i na kraju će se od njega dobijati đubrivo koje lokalna samouprava može da prodaje. Grad će istovremeno smanjiti troškove prevoza otpada, jer ostaci hrane i drugih organskih materija čine polovinu otpada. Interes Novamonta je to što će se otpad prenositi u njihovim kesama.

Drugi pravac saradnje je da oni obuče jednu našu kompaniju da koristi biorazgradivi granulat u proizvodnji ambalaže. Izabran je Polipak iz Batočine, koja već ima dogovorenog kupca novih kesa u Danskoj.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay