12 zainteresovanih za Luku Novi Sad

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ukupno 12 firmi i pojedinaca poslalo je pisma o zainteresovanosti za privatizaciju Luke Novi Sad, jedine preostale luke u većinskom državnom vlasništvu, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Za preuzimanje luke pisma o zainteresovanosti poslali su strane kompanije Rhenus SE & CO KG iz Nemačke, Largo SA iz Slovačke, P&O Ports iz Dubajia i američka kompanija Valona group corporation.

Pisma zainteresovanosti stigla od pojedinaca i kompanija u zemlji: Novi Trading NS iz Zmajeva, Vimeksim SRB iz Novog Sada, Milšped iz Krnješevaca, Konzul iz Novog Sada, MK Commerce, Granolist iz Novog Sada, kao i Navihor iz Zuca, te Miloš Paunović iz Kovina.

Kao predloženi model privatizacije, najviše kompanija ponudilo je prodaju kapitala, a takvih je ukupno sedam ponuda.

Strateško partnerstvo putem dokapitalizacije ponudilo je pet firmi, dve žele da otkupe imovinu Luke, dok jedna predlaže strateško partnerstvo putem osnivanja novog privrednog subjekta, navodi VOICE.

Javni poziv za privatizaciju Luke trebalo je da usledi do polovine ove godine, ali se to nije desilo, a na sajtu Ministarstva privrede navodi se da je moguća objava javnog poziva, a da se trenutno radi na regulisanju statusa imovine.

Luka Novi Sad trenutno ima 155 zaposlenih i prošle godine uplatila je u družavni budžet skoro 50.000 evra na ime dividende zbog uspešnog poslovanja.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay