20 miliona evra za pristup pijaćoj vodi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Vlada Srbije uložiće gotovo 20 miliona evra u vodosnabdevanje kako bi u naredne tri godine oko 500.000 građana Srbije dobilo čistu i zdravu pijaću vodu, najavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

“Uprkos globalnoj nestašici pijaće vode, Srbija mora da sačuva svoja izvorišta pijaće vode i da ostane jedna od retkih zemalja u kojoj će svi građani imati pristup zdravoj i pijaćoj vodi”, rekla je ministarka prilikom puštanja u rad fabrike vode u selu Šalinac kod Smedereva.

Ona je naglasila da će ove godine biti završene fabrike vode u Vršcu i Užicu, dok će u naredne tri godine nova postrojenja za preradu vode dobiti Aleksinac, Pirot, Kikinda, Sombor i Vrbas. Svi ti projekti, osim vodovoda u Užicu, realizuju se sa nemačkim partnerima.

Izgradnja fabrike vode koštala je 3,2 miliona evra i može da snabdeva 25.000 korisnika. Ta investicija je realizovana donacijom Vlade Nemačke i kreditom Nemačke razvojne banke (KfW).

Ambasador Nemačke Aksel Ditman je podsetio da su u Srbiji od 2000. godine zahvaljujući nemačkoj razvojnoj pomoći realizovani projekti u vrednosti od 1,6 milijardi evra, od čega je za projekte vodosnabdevanja izdvojeno više od 230 miliona evra.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay