Petrović: Hrana neće poskupeti više no što mora

PinterestFacebookTwitterShare

Građani Srbije ne treba da strahuju od poskupljenja cena prehrambenih roba, izjavio je danas ministar poljoprivrede i trgovine Srbije Dušan Petrović.
 
Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović izjavio je danas da cene osnovnih životnih namirnica u Srbiji prate kretanja na svetskim berzama, te da neće poskupeti “ništa više od onoga što bude moralo”.

U slučaju značajnih promena cena hrane na svetskom i domaćem tržištu, vlada ima spreman set instrumenata, rekao je ministar novinarima u Sjenici.

“Ne treba da budemo pesimisti i nema mesta bilo kakvoj panici. Uveren sam da građani Srbije neće biti u lošijem položaju od žitelja zemalja u okruženju, što se tiče cena hrane”, kazao je Petrović.

Ministar je podsetio da je vlada preduzela više mera kako bi stabilizovala domaće tržište osnovnih životnih namirnica kao što su ograničavanje cene hleba “sava” na 46 dinara po vekni i intervencija iz Robnih rezervi po 3.000 tona mesečno za dva meseca po maloprodajnoj ceni od 103 dinara po kilogramu.

Prema njegovim rečima, Robne rezerve su već reformisane i Vlada Srbije je otpisala dug rezervama vredan gotovo 150 miliona evra.

U toku su pripreme rebalansa budžeta kojim će biti predviđen instrument garantne prirode koji će otvoriti mogućnost da robne rezerve, nakon više godina, mogu ozbiljno da intervenišu na tržištu.

Petrović je istakao da u ovom trenutku u našoj zemlji nijedan stratreški prehrambeni proizvod nije deficitaran, a da ukoliko u pojedinom prodavnicama i marketoma nema dovoljno nekih proizvoda “to je stvar tehničke prirode i nedovoljno dobre komunikacije između proizvođača i trgovaca”.