Bez adekvatnog televizijskog programa za mlade

PinterestFacebookTwitterShare

Najčešći prekršaji koje emiteri u Srbiji prave jeste pogrešno označavanje brojevima u crvenom krugu uzrasta koji može da gleda određeni program, rekao je juče član Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) Goran Peković, na konferenciji „Medijski zakoni i zaštita dece i maloletnika“. Prema njegovim rečima, taj problem je lakše rešavati kroz edukaciju i razgovore sa predstavnicima emitera nego kažnjavanjem.


Peković je istakao da sistem zaštite dece i maloletnika ograničavanjem pomoću brojeva koji označavaju uzrast ne predstavlja zaštitu u pravom smislu reči, već pomoćno sredstvo obaveštenja roditeljima kako bi obratili pažnju na to šta njihova deca mogu da gledaju. On je dodao i da je ugrožavanje dece i omladine sve izraženije u domaćim programima.

„U većini evropskih zemalja regulatorno telo nije nadležno da klasifikuje programe prema uzrastu koji može da ih prati, već je to odgovornost samih emitera. Televizije su dužne da obeležavaju programe na taj način, ali se često dešava da prave slučajne ili namerne greške. Tako se može uočiti da su sadržaji koji uključuju eksplicitne scene seksa, nasilja ili govora mržnje označeni brojem 16, iako bi morali biti obeleženi sa 18 i biti prikazivani tek posle ponoći“, napomenuo je Peković.

Potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Dragan Janjić rekao je da je situacija u vezi sa zaštitom dece u medijskim sadržajima znatno bolja nego ranije i da se sve češće identitet dece skriva zatamnjivanjem lica i prikrivanjem imena i prezimena. Što se tiče uticaja medija na razvoj dece, on je napomenuo da su „rak rana našeg društva“ modeli koje mediji nude kao uzore, odnosno način na koji se prezentuju osobe sa estrade i njihov privatni život koji može da ima uticaj na decu u smislu realizacije svojih života.

„Najvažnije u ovom slučaju jeste obrazovanje i moramo pronaći način da podignemo nivo medijske pismenosti u Srbiji. Treba pokrenuti širu društvenu aktivnost i možda uvesti u škole predmet medijska pismenost, jer dolazi vreme u kojem će uticaj medija biti drugačiji i izraženiji“, ocenio je Janjić.

Na procenu da 97 odsto programa na televizijama nije preporučljivo za decu mlađu od 12 godina, član Saveta RRA Goran Peković rekao je da bi ovo telo trebalo da uradi analizu o tome koliko programa je prilagođeno najmlađem, odnosno svim uzrastima. „Ako i ima takvih programa, verovatno se mogu meriti promilima u odnosu na ukupan program“, ocenio je Peković.